Son günlerde tartışılan 50+1 sisteminin iddialı bir yönetimi ortaya koyduğunu savunan AKP’li Turan, “50+1 diye bir gündemimiz yok” dedi. Başkanlık sistemine ilişkin eksikleri olabileceğini de ifade eden Turan, "Uyum yasası eksiklerimiz, usul hatalarımız olabilir. Bunları revize edeceğiz" diye konuştu.

AKP’li Bülent Turan: Başkanlık sisteminde eksiklerimiz, hatalarımız olabilir

Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartının tartışıldığı son günlerde, konuya ilişkin bir açıklama da AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan’dan geldi. Turan, “50+1 diye bir gündemimiz yok” dedi. Başkanlık sistemine ilişkin hatalar olabileceğini kaydeden Turan, "Başkanlık sisteminde tabii ki uyum yasası eksiklerimiz, usul hatalarımız olabilir. Bunları revize edeceğiz, ediyoruz da" diye konuştu.

Turan, bir açıklama yaparak 50+1 tartışmalarını değerlendirdi.

50+1'in iddialı bir yönetimi ortaya koyduğunu savunan Turan, "50+1, başkanlık sisteminin esası ve temeli. Uzlaşının da geniş katılımlı bir siyasal yelpazenin de karşılığı. Vesayetsiz, darbe girişimsiz, sorunsuz bir iddialı yönetimin olmasının en büyük gerekçesi 50+1. Onun için güçlü yönetim, güçlü iktidar 50+1 ile kurulabilir. 4 yıla yakın bir zamandan beri, şu anki başkanlık istemi hayata geçmiş durumda. Şimdiye kadar hiçbir siyasal kriz yaşamadık. Bunun temel sebebi 50+1. Başkanlık sisteminde tabii ki uyum yasası eksiklerimiz, usul hatalarımız olabilir. Bunları revize edeceğiz, ediyoruz da. Dolayısıyla 50+1 diye bir gündemimiz yok" diye konuştu.

'ERKEN SEÇİM GÜNDEMİMİZ YOK'

Muhalefetin erken seçim çağrılarına da cevap veren Turan, "Türkiye, 6 ayda bir hükumet değiştirerek çok büyük ekonomik ve siyasal bedeller ödedi. Biz başkanlık sistemine geçerken, en büyük iddiamız seçilen hükumetin 5 yıl boyunca güvende kalması, istikrarı sağlaması, uluslararası krizlere göğüs germesi, Türkiye’nin sorun alanlarını çözmesiydi. Dolayısıyla bizim ‘erken seçim’ gündemimiz yok. Biz seçimimizi yaptık ve milletimiz bize 5 yıl yetki verdi. Bu meşru hükumetin, 5 yıl boyunca bu emaneti yerine getirmesi en büyük görevi. Bizim gündemimizde seçim yok, 2023’e kadar da olmayacak" dedi.

"50+1" TARTIŞMASI

Siyasette son günlerde cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartı tartışılıyor.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşme sonrası, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından şikayet ettiğini aktarmıştı.

MHP lideri Bahçeli de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli, yüzde 50+1'dir. Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek bir şekildir. Milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı seçmiyoruz, cumhurun bütününü temsil edecek Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Yüzde 50+1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir" demişti.

Erdoğan ise bugünkü grup toplantısının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada 50+1 tartışmasına ilişkin, "Bunların hepsi maalesef yalan dolan, bu tür şeyler. Bu konularla, özellikle Anayasa değişikliğiyle ilgili karar merci parlamentodur" ifadelerini kullanmıştı.

DHA