20 Kasım 2021’de Jakarta Büyükelçisi olarak atanan ve 15 Aralık 2021’de görevine başlayan AKP’li Aşkın Asan, görevinde daha 1 yılı doldurmadan geri döndü. Ağustos ayından beri görev yerine gitmeyen Asan’ın, “Ben artık Jakarta büyükelçisi olarak görev yapmak istemiyorum” dediği iddia ediliyor.

AKP’li büyükelçi 1 yılı dahi doldurmadan görev yerini terk etmiş: ‘Ben artık istemiyorum’
Fotoğraf: AA

Türkiye’nin, 15-16 Kasım’da G20 Zirvesinin yapılacağı Endonezya’nın Başkenti Jakarta’daki Büyükelçisi Aşkın Asan’ın görev yerini terk ettiği iddia edildi.

Rusya – Ukrayna savaşı nedeniyle bu yıl ayrı bir önem taşıyan 15-16 Kasım’daki G20 zirvesi öncesinde ilginç bir iddia ortaya atıldı. İddiaya göre zirvenin yapılacağı Endonezya’nın başkenti Jakarta’daki Türk Büyükelçi Aşkın Asan, “Ben orada görev yapmak istemiyorum” diyerek görev yerini terk etti.

T24’ten Barçın Yinanç’ın yazısındaki bilgilere göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk heyetin 15-16 Kasım’daki zirve öncesinde Endonezya’daki bütün programlarını organize etmesi gereken Aşkın Asan, Ağustos ayında Türkiye’ye geldi ve bir daha Edonezya’ya dönmedi. Yinanç bu iddiasını yazısında şöyle aktardı:

“GÖREV YERİNİ TERKETMİŞ DURUMDA”

“…Türkiye'nin Jakarta Büyükelçisi görev yerini terk etmiş durumda. Kendisi AK Parti kadrolarının beğenmeyip söylendiği kariyer diplomatlardan değil. Milletvekilliği, bakan yardımcılığı yapmış olan Prof. Dr. Aşkın Asan, 20 Kasım 2021'de Jakarta Büyükelçisi olarak atandı, 15 Aralık 2021'de de Endonezya'da görevine başladı. Ancak 8 ay sonra havlu atarak, Ankara'ya döndüğü anlaşılıyor. Ağustos ayındaki büyükelçiler konferansına gelmiş, sonra da geri dönmemiş. Edindiğim bilgiye göre, ‘Ben artık Jakarta büyükelçisi olarak görev yapmak istemiyorum’ demiş.

Ne güzel.

Kariyer büyükelçilerin böyle bir lüksü olmuyor. Pek çoğu görece daha iyi yerlerde görev yapmak isteseler de, atandıkları ülkelerde 4 yıllarını dolduruyorlar. Hatta mahrumiyet bölgelerinde kalıp da erkenden "ben artık dönmek istiyorum" diyenlere de kötü gözle bakılıyor.

Tabii siyasi atamaların ayrıcalıklı konumları var; ama bu ayrıcalığın kendilerine kafalarına göre görev sürelerini tayin etme hakkı vermemesi gerekir.

Önemli bir zirvenin hazırlıklarını yarıda bırakıp gitmek, bu ayrıcalığın suistimal edilmesi anlamına geliyor.

Edindiğim bilgiye göre, büyükelçi Asan zirvenin hazırlık aşamasından çok sıkılıp bunalmış. Yine de zirvenin hazırlıklarını bitirip Cumhurbaşkanı ve heyetinin ziyaretinin eksiksiz şekilde geçmesini sağlayıp dönebilirdi.

Şimdi apar topar oraya dışardan ekip yollanmış. En ufak bir hata da tabii onlara fatura edilecek. Zira, ev sahibi ülkenin protokol hatasını da kariyer büyükelçiye yükleyip, sürgüne gönderilmesine de tanık olduk.

Sonuç olarak; bildiğim kadarıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir bölümünden hazzetmese de, muhalefetin eleştirileri karşısında siyasi atama büyükelçileri yere göğe koyamıyordu.”

AŞKIN ASAN KİMDİR?

AKP’nin internet adresindeki bilgilere göre Aşkın Asan’ın özgeçmişi şöyle:

“1965 Yılında Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve Ortaokul tahsilini müteakip 1981 yılında Of Lisesinden lise birincisi olarak mezun oldu. Aynı yıl Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesini kazandı. Buradan Türkiye ve Suudi Arabistan arasında bulunan kültür antlaşması kapsamında kazandığı burs ile Riyad Üniversitesi – Eğitim Fakültesi, İslami İlimler Bölümüne kabul edildi. 1988 yılında buradan yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. 1990 yılında West Texas Turkish-Amarican Association’un bursunu kazanarak ABD’de Texas Tech Universitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanında Mastır yaptı. 1993 yılında Türkiye’ye döndü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesinde doktora çalışmalarına başladı. 1998 Yılında doktor oldu ve aynı yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümünden Yardımcı Doçen olarak çalışmaya başladı. 1999-2003 Yılları arasında Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2003-2004 yılları arasında YÖK tarafından DUBAİ’de bulunan Ajman University of Science and Technology’de görevlendirildi. 2004 yılında Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümünde Doçent olarak çalıştı. Eylül 2005 tarihinde kendi isteği ile Karadeniz Teknik Üniversitesinden ayrıldı ve Umman’ın başkenti Muscat’ta bulunan Sultan Qaboos Universitesi, Eğitim Fakültesi, Öğretim Teknolojileri Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı.”

2007 seçimlerinde, AKP’den Ankara 2. Bölge Milletvekili olarak seçildi.

2011 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcılığına atanan Asan, 2015- 2016 Yılları arasında Avrasya Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürütmüştü.

Asan, Son olarak 20 Kasım 2021’de Endonezya Büyükelçiliği’ne atanmıştı.

Aşkın Asan, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nde (WIPO) Türkiye Temsilcisi olarak görev yapan Prof. Dr. Habip ASAN ile evlidir.