AKP’li Çekmeköy Belediyesi üzerinde okul bulunan taşınmazlarını Hazine’ye devretti. Karşılığında da hem vergi borcunu sildirdi hem de ‘ranta uygun’ araziler aldı. Belediye şimdi de takasla aldığı arazileri satacak.

AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nden Ali Cengiz oyunu: Ranta uygun takas

İsmail ARI

Muhalefetin yönettiği belediyelere, hayata geçirmek istedikleri projelere ve kredi taleplerine engel üstüne engel çıkaran iktidar kendi belediyelerine ise kaynak yaratıyor.

İstanbul’daki AKP’li Çekmeköy Belediyesi 2021 yılının Ocak ayında üzerinde ilkokul, ortaokul ve meslek lisesinin bulunduğu tam altı ayrı taşınmazı Hazine’ye satmaya karar verdi. Çekmeköy Belediyesi’nin 6 Ocak 2021 tarihli toplantısından da Sultançiftliği, Taşdelen, Kirazlıdere ve Aydınlar Mahallesinde bulunan altı okul alanının Hazine’ye satılmasına karar verildi. Bu karar AKP’li ve MHP’li belediye meclis üyelerinin oy çokluğuyla alındı.

VERGİ BORCU DA SİLİNDİ

BirGün’ün ulaştığı tutanaklarda ise AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin okul arazilerini satarak hem vergi borcunu sildirdiği hem de Hazine ile okul arazilerini ranta uygun arazilerle takas ettiği ortaya çıktı.

Tutanaklarda, “Anadolu Yakası Milli Emlak Daire Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yazısı ile taşınmazın Çekmeköy Belediyesi’nin vergi borcuna mahsuben satın alınmasının uygun olduğunu bildirmiştir. Söz konusu arazinin 3 bin 31 metrekarelik kısmı belediyemizin 12 milyon 330 bin TL’lik borcuna karşılık Hazine adına tescil edilmiştir” ifadelerine de yer verilerek okul arazinin nasıl satıldığı anlatıldı.

Ancak belediye, okul arazilerinin karşılığında vergi borcu sildirdikten sonra bir de arazilerin yeni araziler aldı. Hazine, Ömerli Mahallesi’nde 9 bin 61 metrekare ve 7 bin 454 metrekare büyüklüğünde iki arazi ile AKP'li belediyeye ait olan ve üzerinde okulların bulunduğu arazileri takas etti.

Çekmeköy Belediyesi şimdi de üzerinde okulların bulunduğu arazilerle takas ettiği bu iki araziyi “Kamu hizmetine kaynak sağlanması amacıyla” satmaya karar verdi. Çekmeköy Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Ocak ayı oturumunda AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edilen satış kararına CHP’li meclis üyeleri tepki gösterdi.

KAYNAK YARATTILAR

“Çekmeköy Belediyesi geçen sene almış olduğu kararla bazı okul yerlerini Maliye Hazinesi’nin yerleriyle takas etti” diyen Belediye Meclisi’nin CHP'li Üyesi Sami Yayla, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“O dönem bu takasa ‘sizler okul yerlerini direkt satamadığınız, satamayacağınız için bu yerleri kaynak yaratma adına milletin yerleri olan arsalara karşı takas ediyorsunuz. Bu arsaları da ilerleyen dönemlerde satacaksınız ve nakite çevireceksiniz’ diye tepki göstermiştim. Şimdi de dediğimizin çıktığını görüyoruz. Belediye Meclisi’nin 2022 yılı Ocak ayı oturumunda; Ömerli Mahallesi’ndeki 7 bin 454 metrekare yüzölçümlü parselin Çekmeköy Belediyesi adına kayıtlı olan 3 bin 507 metrekarelik kısmı ile yine aynı mahallede bulunan 9 bin 61 metrekare yüzölçümlü parsellerin satışı için karar çıktı. Anlaşılan o ki Çekmeköy Belediyesi kaynak yaratma adına bu ve buna benzer yerleri satmaya devam edecektir.

akp-li-cekmekoy-belediyesi-nden-ali-cengiz-oyunu-ranta-uygun-takas-965255-1.
CHP'li Meclis Üyesi Sami Yayla

BETONA BOĞACAKLAR

Bu yerler milletin arazisi iken Çekmeköy Belediyesi adına tescil ettirilip kaynak yaratılmıştır. Arazilerin bulunduğu yer yanında bulunan fabrikadan dolayı adrese teslim bir satış mı gerçekleştirilecek sorusunu akıllara getirmektedir. Ayrıca satılacak olan yerlere sadece; lokanta, çay bahçesi, eğlence yerleri, açık alanlar yapılmak şartıyla satılacak olsa da biliyoruz ki bu alanlar üç, beş yıl içinde imara açılacak ve betona teslim edilecek.”