AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "Elazığ, depremden etkilenmesi bakımından 11'inci il olarak afet bölgesi olarak değerlendirilecektir" açıklamasını yaptı. Bülent Arınç'ın seçimin ertelenmesi talebine ilişkin Çelik, "Partimizin herhangi bir kurumsal görüşünü bağlamamaktadır" yorumunu yaptı.

AKP'li Çelik: Bülent Arınç’ın açıklaması partimizin kurumsal görüşünü bağlamıyor

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Merkez Yürütme Kurulu'na (MYK) ilişkin parti genel merkezinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Çelik, açıklamasında "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Elazığ, depremden etkilenmesi bakımından 11'inci il olarak afet bölgesi olarak değerlendirilecektir" ifadelerini kullandı.

Deprem yardımlarına değinen Çelik, "10'ar bin liralık yardım hesaplara yatırılmaya başlandı. Direkt hesaba, hesabı olmayanlara nüfus cüzdanı üzerinden açılarak aktarılıyor" diye konuştu.

Ömer Çelik ayrıca, "Yağma söz konusu olduğunda vatandaşlarımızdan istirhamımız, hiç kimse kendisi müdahale etmesin, muhakkak suretle güvenlik güçlerimize haber versinler" dedi.

Bülent Arınç'ın seçimin ertelenmesi talebine ilişkin de konuşan Çelik, "Arınç’ın açıklaması partimizin herhangi bir kurumsal görüşünü bağlamamaktadır. AK Parti ile ilgisi yoktur" ifadelerini kullandı.

Ömer Çelik'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"35 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz. Sadece Türkiye'deki kurumların değerlendirmesi değil dünyadaki önemli kurumların değerlendirmesi bölgede son 100 yılda yaşanan en büyük doğal afetle karşı karşıyayız.

200 binden fazla vatandaşımız başka yerlere tahliye edilmiş oldu. Yiyecek, içecek, barınma ihtiyaçların karşılanması bakımından mücadele çok güçlü şekilde veriliyor. Hepimiz afet bölgelerinde vatandaşlarımızla beraber olmak için siyasi tartışmaların parçası olmadık, hala da olmayacağız.

Her ne kadar siyaset yapılmasın diyenler neredeyse miting yapar gibi, miting siyaseti yapar gibisinden yaptıklarına vereceğimiz cevaplar var. Pek çok propaganda da yapılıyor. Bu kadar büyük afet karşısında ki uluslararası yardım faaliyetinde bulunduğumuz afettir. Dünyada yaklaşık 100 ülkeden yardım talebimize cevap verilmiştir.

10 bin kişiye yakın uluslararası yardım ekibi buraya gelmiştir. Maddi ve ayni yardımları saymıyorum bile. Devletlerin gücünü kapasitesini aşan bir afet olduğu konusunda herkes mutabık. Burada tabii ki ulaşılamayan yerler, sıkıntılar, aksaklıklar elbette olmuştur. Ama sahaya hakim olan asli şey kardeşlik, dayanışma, koordinasyondur.

İçerideki kahramanlarımızın gayretlerini, adanmışlıklarını, milletimizin yaralarını sarmak için nasıl çırpındıklarını görerek içimizden şükran duygusuyla onları andık. Buradan onlara bir kere daha teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Yabancı arama kurtarma ekiplerinin ağzından gerçek olmayan pekçok olmayan beyan da yayıldı. Birtakım yayınlar sosyal medyada söz konusu oldu.

Biz afet bölgemizde vatandaşlarımızla birlikte olduğumuz için siyasi tartışmaları parçası olmadık. Bunları not ediyoruz. Şimdiki önceliğimiz vatandaşlarımızın yaralarını sarmak. Kuşkusuz bu kadar büyük bir afet karşısında ki uluslararası yardım talebinde bulunduğumuz bir afet bu. Sahaya hakim olan asli şey koordinasyondur.

"10 BİN LİRALIK YARDIM HESAPLARA YATIRILMAYA BAŞLANDI"

Kuşkusuz içerideki kahramanlarımızın her birine onların gayretlerini görerek şükran duygusu ile onları selamladık. Çeşitli ülkelerden gelen bütün milletlerin arama kurtarma ekiplerine de teşekkür ederiz. Deprem yardımları konusunda, Cumhurbaşkanımız kapsamlı bir açıklama yaptı. 10'ar bin liralık yardım hesaplara yatırılmaya başlandı. Direkt hesaba, hesabı olmayanlara nüfus cüzdanı üzerinden açılarak aktarılıyor.

Yalan haberler de, yıkıcı etkiler yarattı. Örneğin Hatay'da baraj yıkıldı gibi bir yalan kayıtlara geçti. Kayıtlar yok ediliyor diye infial yaratılmaya çalışılıyor. Bunların hepsiyle de mücadele ediyoruz, hukuki açından gereği yapılması için gerekenler yapılıyor.

"YAĞMA OLDUĞUNDA GÜVENLİK GÜÇLERİNE HABER VERİLSİN"

Hırsızlık ve yağma gibi olayların münferit olduğunu ifade etmek gerekiyor. Yağma söz konusu olduğunda vatandaşlarımızdan istirhamımız, hiç kimse kendisi müdahale etmesin, muhakkak suretle güvenlik güçlerimize haber versinler.

Büyük yalanlardan biri de eski bir siyasetçi tarafından ortaya atıldı. Suriye sınırı açıldı, Suriyeliler bu tarafa geliyormuş. Böyle bir şey söz konusu olabilir mi? 'Sınırlar delik deşik, daha çok Suriyeliler geliyor' gibi bir yaklaşım çok vahşi ve iyi niyetli olmayan sorumsuz davranıştır. 100 yılın afeti denilen böyle bir afet karşısında milletimiz dayanışma içindedir, milletimiz arasında bir çatışma varmış gibi söylenen sözlerin tamamının yalan olduğunu ifade edebilir.

BÜLENT ARINÇ'IN AÇIKLAMALARI

Dün yaptığım açıklamada da söyledim. Canlarımızı kurtarmaya çalışıyoruz, bize karşı söylenen sözleri not ediyoruz. Kılıçdaroğlu, afet bölgesine her gittiğinde seçimi gündeme getiriyor.

Bülent Arınç birtakım görüşler paylaşmış, muhalefettekiler bizim adımıza ortamı yoklamakla ilgili bir davranış olduğunu söylüyorlar. Arınç’ın açıklaması partimizin herhangi bir kurumsal görüşünü bağlamamaktadır. AK Parti ile ilgisi yoktur. Bunun bizimle ilişkilendirilmesi, AK Parti'nin görüşü gibi davranılması yanlıştır."