AKP Sözcüsü Ömer Çelik, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili, "Yarın arkadaşlarımız suç duyurusunda bulunacak" açıklamasında bulundu

AKP'li Çelik'ten 'İlker Başbuğ' açıklaması: 'Yarın arkadaşlarımız suç duyurusunda bulunacak'

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un FETÖ’nün siyasi ayağı ifadelerine yönelik açıklamalarda bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekillerine dava açma talimatı verdiği İlker Başbuğ ile ilgili AKP'li Çelik, "Yarın arkadaşlarımız suç duyurusunda bulunacak. Bu mesele sıradan bir mesele değil. Arkadaşlarımız çalışmalarını yapıp suç duyusunda bulunacak. Bu siyaseti aşağılayan açıklamalarını daha önce de görmüştük. Bu son durumda" ifadelerini kullandı.

"Bu Genelkurmay Başkanlığımakamına da saygısızlıktır" diyen Çelik, "Kendisiyle dava açılmasına ilişkin süreç için de FETÖ'yü sevindirir diyor. FETÖ ile mücadele altında eski vesayet biçimlerini güçlendirmek gibi bir yaklaşım olduğunu görüyoruz. FETÖ'yü sevindirecek asıl yaklaşım budur, Meclis'i hedef almaktır. Yüce Meclis'i haksız yere itham ederken bu saldırgan ifadeleri kullanmaktır" dedi.

Çelik şöyle devam etti: "Kişiler emekli olduktan sonra, demokratik anlayışla, akılla izah edilemeyecek birtakım fikirlerini ortaya savurup, ondan sonra da 'Genelkurmay Başkanlığı yaptım' diyerek bu makamın arkasına sığınamazlar."

İLKER BAŞBUĞ NE DEMİŞTİ?

Başbuğ, geçen hafta katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamada, “FETÖ'nün siyasi ayağı yok dersek gerçeği inkar olur. Bunun yargının çıkarması ve siyasi iradenin ağırlığını koyması lazım. 26 Haziran 2009'da yasalar torba yasa olarak gündeme getiriliyor. Bu TSK ile ilgili bir kanun teklifi. Bu yasa 25 Haziran'ı 26'sına bağlayan gece yarısı oluyor. Bu yasa ile kimsenin haberi yok, biz bundan 26 Haziran sabahı 2009'daki toplantıda haberimiz oluyor. Bahsedilen yasa teklifi askeri şahıslar askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanacak. Bu bir kere anayasaya aykırı. Bu tamamen ne için Dursun Çiçek için. Bu olay medyada ‘AK Parti ile cemaati bitirme planı’ algısı olarak yapıldı. Sivil şahıslar her durumda askeri yerlerde yargılanmaz Özel yetkili mahkemelerde yargılanır. Kayseri'de biz bir olay yakalamıştık Hava İkmal Bölge Komutanlığı'nda astsubay yakaladık. Flaş bellek ayarlıyorlar. Burada sivillerden yardım alıyorlar. 14 Nisan 2009'da 'FETÖ ile mücadele edeceğim' dedim. Bu kanun teklifini kim hazırladı, tamamen FETÖ ile ilgili bu araştırılsın" ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN VEKİLLERE 'DAVA AÇIN' TALİMATI VERDİ

Erdoğan partisinin Meclis Grup toplantısında yaptığı açıklamada, “Eski bir genelkurmay başkanı, kendisini gayet iyi tanırım. Meclisimizi itham altında bırakan açıklamalar yaptı. Süratle hepiniz dava açmalısınız. Anayasa buna amir. Meclis'in yasama yetkisini bir kişinin yere çalmaya hakkı yoktur. Bu açıklamalara CHP ve diğer partilerden kimileri destek vermiştir. Daha önce aksi karar almalarına rağmen. FETÖ gölgesi düşürülmeye çalışılması Meclis'e saygısızlıktır. Vesayet döneminin hevesi olan bu yaklaşımın desteklenmesinin anlaşılabilir hiçbir tarafı yoktur. Bu boru göstermeye benzemez" demiş ve "2009 yılında Meclis'te görev yapmış tüm arkadaşlarımızın hemen dava açarak, parlamentonun onurunu savunacaklarına inanıyorum" şeklinde konuşmuştu.

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI AÇIKLAMASI

AKP'li Çelik, Van’da yaşanan ve 41 kişinin ölümü ile sonuçlanan iki çığ felaketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik şunları söyledi:

">> Üst süte üzücü olaylar yaşadık. Çığ hadisesi hepimizi derinden yaraladı. Birincisinin acısı geçmeden ikincisi içimizi yaktı. Çok sayıda kaybımız oldu. kaybettiğimiz canlar için Allah'tan rahmet diliyoruz. İlgili arkadaşlarımız olyı yerinde takip ediyor. Bu hadiseyle ilgili üzüntümüz devam ederken Sabiha Gökçen'deki kaza ile yine kaybettiğimiz vatandaşlarımız oldu. Bu da üzücü bir hadise. Bununla ilgili yorumlar yapılıyor. Savcılık soruşturma yürütüyor. Çeşitli mecralarda spekülatif haberler var. Bunlara itibar edilmemesi gerekir. Bu üzücü hadise ile ilgili yüreğimiz yanarken ölüm haberleri yaralı haberleri konusunda hassas olmak gerekir.

>> Cumhurbaşkanı Başdamışmanı Gülşen Orhan çığ altından kurtarıldı. Çığa arkadaşımızın sebep olduğu gibi gazetecilik faaliyetiyle izah edilmeyecek yakıştırmaları oldu. Haksız, vicdansız bir açıklama oldu. Sonunda o gazeteci de özür dilemiş. İnsanları kaygı ve endişeye sevk ediyoruz. Bunun dili konusunda yüksek hassasiyet gösterilmeli."