2015 yılında IŞİD’le girdiği çatışmada yaşamını yitiren bir YPG’linin cenazesine katılan eski AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu hakkında ‘terör’ soruşturması başlatıldı.

AKP’li eski milletvekili Galip Ensarioğlu’na terör soruşturması

AKP eski milletvekili Galip Ensarioğlu hakkında, Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde 2015 yılında düzenlenen bir YPG’linin taziyesine katıldığı gerekçesiyle ‘terör’ soruşturması başlatıldı. Ensarioğlu, savcının çağrısı üzerine dün ifade verdi.

Gelişme, DW Türkçe tarafından duyuruldu.

ENSARİOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Soruşturmayla ilgili DW Türkçe’den Felat Bozarslan’a konuşan Ensarioğlu, bir arkadaşının oğlunun 2015 yılında IŞİD ile çatışmada hayatını kaybettiğini ifade ederek, o taziyeye katılıp bir tweet attığını söyledi. Attığı tweet’in sosyal medyada konu olduğunu söyleyen Ensarioğlu, “Örgüt mensubunun cenazesine giden siyasetçi söz konusu olunca sosyal medyada sürekli konu oldu. Bu durumu CİMER’e (Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) de yazmışlar. Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bu konuda bir açıklaması vardı. Ona verdiğim cevap da sosyal medyada çok konu edilmişti. Savcılık bu konuda bir soruşturma açmış” dedi.

Sorgu sırasında kendisine, “Terörist cenazesine gittiniz mi, gitmediniz mi?” sorusunun sorulduğunu anlatan Ensarioğlu, şunları söyledi:

“Gittiğimi söyledim. Cenazeye gitmek, o örgütü veya o eylemi meşru gördüğün anlamına gelir. Ama ben cenazeye değil taziyeye gittim. Taziyede aileye başsağlığına gidilir, ailenin acısı paylaşılır. Örfümüzde, geleneklerimizde bu vardır. Her ne sebeple ölürse ölsün, geleneklerimize göre ailesine başsağlığına gidilir. Taziyeye gitmek örfümüzün gereğidir. Cenazeye katılmak ise o eylemi, o örgütü olumlamak anlamına gelir. Ben hiçbir cenazeye katılmadım, ancak taziyelere de belirttiğim sebeplerle gittim. Ben taziyelere gittiğimde 2015 yılıydı, PYD, Türkiye Cumhuriyeti tarafından terör örgütü ilan edilmemişti. O zaman 2 bin 700 PYD yaralısının Urfa, Antep, Ankara’daki hastanelerde tedavi edildiği dönemdi. 3 bin 500 ton gıdanın Kobani’ye gönderildiği, peşmergelerin ağır silahlarla Kobani’ye gittiği dönemdi. Diğer taraftan cenazeye katılmakla, taziyeye gitmek arasında fark var. Taziyeye gitmek örfümüzün gereğidir, cenazaye katılmak o örgütü veya eylemi sahiplenmek anlamına gelir.”

NE OLMUŞTU?

Söz konusu taziye, 2016 yılında CHP ve AKP arasında tartışmalara neden olmuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun IŞİD’le girdiği çatışmada hayatını kaybeden YPG’li Abdulkadir Durgın için Diyarbakır’da kurulan taziye çadırını ziyaret ettiğini söylemiş ve tepki göstermişti.

‘KATILDIM, HATTA BİRKAÇ KEZ KATILDIM’

Ensarioğlu ise, Kılıçdaroğlu’nun sözleri ardından yaptığı açıklamada, “Doğru, katıldım. Hatta bir kez de değil birkaç kez katıldım. Sosyal medyadan da paylaştım. Hâlâ paylaşımım duruyor. Şengal ve Kobani’de IŞİD ile savaşırken ölen, tanıdıklarımın çocuklarının cenazeleriydi. O zaman Türkiye, PYD’yi terör örgütü olarak ilan etmemişti. Hepsi sınır dışında yaşanan çatışmalarda ölmüştü” demişti.

Ensarioğlu’nun sosyal medya hesabından 21 Haziran 2015’te, “Dicle Deran köyünde Şengal’de çatışmada yaşamını yitiren Abdulkadır Durgın’ın taziyesindeyiz. Allah rahmet eylesin” mesajı paylaşılmıştı.

DÜN DİYARBAKIR VALİLİĞİ’Nİ ZİYARET ETMİŞTİ

Ensarioğlu, AKP’li bir ilçe başkanının da aralarında olduğu beraberindeki isimlerle Diyarbakır Valiliği’ni ziyaret etmişti.