Ayasofya’nın ibadete açılması kararının ardından Atatürk’e yönelik isim vermeden “Taştan adam eriyor” göndermesi yapan ve hemen paylaşımını silerek hesabını korumalı hale getiren AKP’li Ercan Kırdağ, özeleştiri vermek yerine kendisine tepki gösterenleri ‘art niyetli olmakla’ suçladı. Kırdağ, Twitter’daki profil fotoğrafına da ‘Atatürk ayarı’ yaptı.

AKP’li Kırdağ ağız değiştirdi: Atatürk’e değil, emperyalistlere dedim

HABER MERKEZİ

Danıştay’ın Ayasofya’yı müze olarak kabul eden 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ve yapının AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla ibadete açılmasının ardından Atatürk’le ilgili skandal bir benzetmeye imza atan AKP Buca İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Kırdağ, yeni bir açıklama yaptı.

Ayasofya’nın ibadete açılmasından sonra, Erdoğan’ın Ayasofya’daki fotoğrafını paylaşarak ‘bu karardaki en büyük mutluluk sebebinin emperyal dünyaya başkaldırıda bulunmak olmadığını’ belirten ve “Güneş doğuyor, taştan adam eriyor” ifadelerini kullanan AKP’li Kırdağ, son yaptığı açıklamada ağız değiştirerek ‘taştan adam’ benzetmesiyle emperyalistleri kastettiğini öne sürdü.

akp-li-kirdag-agiz-degistirdi-ataturk-e-degil-emperyalistlere-dedim-755983-1.
Kırdağ'ın "Taştan adam eriyor" ifadelerinin geçtiği paylaşımı. Kırdağ burada açıkça Ayasofya'nın müze
yapılmasına gönderme yaparak, o dönem Cumhurbaşkanı olan Atatürk'ten söz ediyor.

Kırdağ, bu sözü Atatürk’e yönelik olarak anlayan kişilerin ise ‘art niyetli’ olduğunu savundu.

Twitter’daki profil fotoğrafını da değiştiren ve Atatürk ile Erdoğan’ın önündeki pozunu yeni profil fotoğrafı yaptığı göze çarpan Kırdağ, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

akp-li-kirdag-agiz-degistirdi-ataturk-e-degil-emperyalistlere-demis-755976-1.
Kırdağ'ın Twitter'daki yeni profil fotoğrafı.

‘KONJONKTÜREL SİYASETE İNANAN BİRİYİM’

“Sosyal medya hesabımdan yaptığım paylaşımda Ayasofya Camii kararıyla hukuksuz bir işlemin hukuk ile düzeltildiği ifadesinde yer alan 'taştan adam'dan kast emperyalistler iken bunu Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yormak art niyetli kişilerin çıkarımlarıdır.

Ben ‘konjonktürel siyaset’e inanan biri olarak döneminde Atatürk'ün bütün yaptırım ve dayatmalara karşın gerekeni yaptığına, girişimleriyle Ayasofya'nın Camii olarak kayda geçirildiğine de inanırım.

İşgal altındaki İstanbul gibi Ayasofya'nın da Atatürk'ün başkomutanlığında yürütülen bir ulusal kurtuluş mücadelesiyle kurtulduğunu da bilirim.

Dolayısıyla sosyal medya hesaplarında geriye gidilerek de bakıldığında bu iftira ve manipülasyonun şahsımda tutmayacağı anlaşılır.”

akp-li-kirdag-agiz-degistirdi-ataturk-e-degil-emperyalistlere-demis-755978-1.
Kırdağ'ın son açıklaması.

MİLLETVEKİLLERİNDEN TEPKİ

Kırdağ’ın skandal paylaşımının ardından kamuoyuyla birlikte kendisine tepki gösterenler arasında milletvekilleri de yer aldı.

CHP Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner ve İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Mustafa Kemal Atatürk'e yapılan hakaret içerikli paylaşıma sosyal medya hesaplarından sert tepki gösterdi.

Cihaner, yaptığı paylaşımda, “‘Elinizi tutan mı var! aman tuzağa düşmeyelim! gündem değiştiriyorlar!’ siyasetsizliği ve aymazlığıyla muhalefet gönüllü bir felç yaşarken faşizm tıkır tıkır yol alıyor. Hukuka aykırı bir karar, Atatürk ve Lozan hesaplaşması bile eleştiri konusu yapılamıyorsa yazıklar olsun!” ifadelerini kullandı.

Çıray ise şunları kaydetti: “Bakalım bu kansız itleri, vatan haini kahpeleri tutuklayacak savcımız var mı?”

‘TAŞTAN ADAM’ SÖZÜ NEREDEN GELİYOR?

‘Taştan adam’ ifadesi, muhafazakâr cenahta sevilen isimlerden biri olan M. Akif İnan’ın bir şiirinde geçiyor.

İnan’ın ‘Şehir Gazeli’ adlı şiirinde bulunan bu ifadenin yer aldığı kısım şöyle:

“Doğ ey güneş erit taştan adamı
Ve kurut taşları diken elleri”

1993-2000 yıllarında Eğitim-Bir'i kuran, bir dönem Memur-Sen’in başkanlığını yürüten İnan, 1998'de Kanal 7'de kültür ve sanat programı hazırlayıp sundu.

İnan’ın şiirinde geçen ‘taştan adam’ ifadeleri, muhafazakâr cenahtaki kimi gruplar tarafından Atatürk’e yönelik kullanılıyor.

Bu ifade, laiklik ve Cumhuriyet karşıtları tarafından 2014 yılının 10 Kasım’ında Boğaziçi ve İstanbul üniversitelerinde bulunan Atatürk büstlerinin üzerine yazılmıştı.

akp-li-kirdag-agiz-degistirdi-ataturk-e-degil-emperyalistlere-demis-755977-1.
Boğaziçi Üniversitesi (2014)