AKP MKYK üyesi Metin Külünk, tarihi zirvesine yakın seyreden dolar kuruyla ilgili yaptığı açıklamada, vatandaşın elinden çıkarması durumunda kurun 7-8 TL'ye düşeceğini iddia etti. Külünk, ayrıca Türkiye'de doların düşmemesini 'dolarizasyon'a bağladı.

AKP'li Külünk'ten doları düşürecek 'formül': Vatandaş elinden çıkarırsa 7-8 TL'ye düşer

AKP MKYK üyesi Metin Külünk, katıldığı bir yayında döviz kurlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Külünk, vatandaşın doları elinden çıkarması durumunda kurun 7-8 TL'ye düşeceğini iddia etti.

Doların düşmemesini dolarizasyona bağlayan Külünk, "1947'li yıllardan beri, IMF politikalarından beri Türkiye bir dolarizasyon problemi yaşıyor. Bugün Türkiye'de vatandaş mevduat tasarruf aracı olarak kullandığı doları elinden çıkarırsa, net rakam vereyim size, Türkiye'de dolar 7-8 liraya düşer" ifadelerini kullandı.

DOLAR TARİHİ ZİRVESİNDE

Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırma kararının ardından dolar tüm dünyada yükselişe geçti. Avrupa’da ve ABD’de enflasyonla mücadele amaçlı faiz artırımına gidilse de Türkiye’de Merkez Bankası'nın faiz indirme kararının ardından kur yükselişine devam etti.

Türkiye’de 18 liranın üzerine çıkan dolar fiyatları, 6 Ekim tarihinde 18,63 TL ile tarihi rekorunu yeniledi. Güne yatay seyirde başlayan kur, 18,58 liradan işlem görüyor.

Türkiye'de doların yüksek olması, fiyatları da doğrudan etkiliyor. Piyasada ithal ürünlerin ve ham madde ithalinin fazla olması nedeniyle de enflasyon buna bağlı olarak yükseliyor.

Serbest piyasada 18,5810 liradan alınan dolar 18,5830 liradan satılıyor. 18,0180 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 18,0200 lira olarak belirlendi.