AKP Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, partisinin Anayasa çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. "Türkiye’nin sivil, demokrat, kapsayıcı bir Anayasası kaçınılmaz şekilde ortadadır" ifadelerini kullanan Kurtulmuş, çalışmaları son noktaya getirdiklerini açıkladı.

AKP’li Kurtulmuş’tan 'yeni anayasa' açıklaması: Çalışmaları son noktaya getirdik

AKP Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, “Şimdi Türkiye’nin sivil, demokrat, kapsayıcı bir Anayasası kaçınılmaz şekilde ortadadır. Bunun için çalışmalarımızı son noktaya getirdik” dedi.

ANKA’da yer alan habere göre, AKP Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, partisinin il danışma meclisi toplantısına katılmak üzere Tekirdağ’a geldi. İlk olarak partililerle kahvaltıda bir araya gelen Kurtulmuş, kahvaltı sonrasında gündeme ilişkin bir konuşma yaptı.

Yeni anayasa çalışmalarında sona geldiklerini ifade eden Kurtulmuş, “Gündemimizde, önümüzdeki günlerde Meclis’e gelecek dördüncü yargı paketi var. Bu anlamda da Türk yargı sisteminin ihtiyacı olan önemli adımlar atılacaktır. Aynı zamanda Türkiye’nin reform beklentisi olan en üst hukuk metni olan Anayasa’daki hukuk reformudur. Türkiye bu dönemde iki büyük anayasa değişikliği ile Cumhuriyet döneminin en önemli değişikliği olan Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçmeyi başardı. Önce Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ardından da Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesi. Şimdi Türkiye’nin sivil, demokrat, kapsayıcı bir Anayasası kaçınılmaz şekilde ortadadır. Bunun için çalışmalarımızı son noktaya getirdik” dedi.

‘BU ANAYASA KAPSAYICI BİR ANAYASA OLMAK ZORUNDADIR’

Çalışmalar hakkında bilgi veren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Şimdiye kadar Türkiye’de Anayasalar darbe dönemlerinden sonra darbe zihniyetleri ile oluşturulmuştur. Anayasalar Türkiye’de yapılmamış, anayasalar ezilmiştir. Darbeciler bazı hocalara emretmişler, onlar da bir odaya çekilmişler anayasa metinlerini ortaya çıkarmışlar. 1982 Anayasasında olduğu gibi halka göstermelik bir şekilde gitmiş onaylanmıştır. Şimdi diyoruz ki; Türkiye’nin sivil bir anayasa yapmaya ihtiyacı var. Çünkü mevcut anayasanın üzerinde aynı 61 Anayasasında olduğu gibi kan izi vardır. Darbelerinin kanlarının darbelerin baskılarının izi vardır. Bunlardan kurtulmak lazım. Sivil bir anayasaya ihtiyaç var. Bu anayasa kapsayıcı bir anayasa olmak zorundadır. AK Parti’nin CHP’nin MHP’nin anayasası olmaz. Partilerin anayasa teklifleri olur, milletlerin anayasası olur. Biz bütün bu anayasa tekliflerinin bütün partiler tarafından dikkate alınması... Ortada samimi şekilde Türkiye’nin yeni anayasasını yapacak sürece girmesini ümit ediyorum.”