AKP’li ol, müdürlüğü kap

Nisa KÜÇÜK

Sayıştay’ın Sakarya Büyükşehir Belediyesi şube müdürlüğü kadroları üzerinde yapılan incelemelerde, mevzuata aykırı olarak sözleşmeli personel ve işçi statüsünde istihdam edilen personelin, şube müdürü olarak görevlendirildiği tespit edildi.

Raporda, belediyelerin asli ve sürekli kamu hizmetlerinin yerine getirilmesiyle görevli birim yetkililerinin 657 sayılı Kanuna tabi devlet memuru olmaları, şef, müdür veya daha üst kadro unvanlarına sahip birim yetkilisi kadro unvanları esas alınarak sözleşmeli personel çalıştırılamayacağı belirtildi. Ekonomist, mühendis, mimar ve tekniker gibi kadro unvanlarına ilişkin görevlerde tam zamanlı sözleşmeli personel olarak istihdam edilen kişilerin ayrıca birim müdürü ve üstü yönetici kadroları tarafından yürütülmesi gereken işlerde görevlendirilemeyeceğine de dikkat çekildi.

Bu kişilere birim müdürü ve üstü yönetici kadrolarına ilişkin imza yetkisi verilemeyeceği aynı gerekçelerin işçi personel için de geçerli olduğu vurgulandı. Ancak, belediyede yönetim kademeleri arasında yer alan “Şube Müdürü" veya "Daire Başkanı" kadro unvanları gibi birim yetkilisi kadro unvanlarında, sözleşmeli personel ve işçi statüsünde istihdam edilen personelin görevlendirildiği belirlendi.

‘FON’DA OYUN

Belediyenin Gecekondu Fonu’na yatırılması gereken 2 milyon 594 bin TL’yi başka amaçlarla kullandığı öğrenildi. İdare, fona aktarılması gerekilen milyonlarca lirayı birden çok faaliyet için kullandığı banka hesaplarında tuttu. 2020 yılında cari hesapta bulunan Gecekondu Fonu’na ait 573 bin 79 TL’nin tamamı hakediş, personel, vergi, sigorta primi, icra ödemeleri ile mal ve hizmet alımı karşılığı fatura ödemelerinde kullanıldı.