AKP’li Sakarya Büyükşehir Belediyesi, suya yüzde 50 zam yaptı. Cumhur İttifakı'nın yönetmediği belediyelerde suya indirim talep ettiğini hatırlatan muhalefet, zamma tepki gösterdi.

AKP'li Sakarya Belediyesi'nden suya yüzde 50 zam
Fotoğraf: AA

Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi, AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla suya yüzde 50 zam kararı aldı.

Zammın sübvanse edilmiş haliyle abonelere yansıtılacağını' söyleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, artan maliyetleri gerekçe gösterdi.

İYİ PARTİLİ DİKBAYIR’DAN AKP’Lİ BAŞKANA TEPKİ

İYİ Parti Mali İşler Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, AKP’li büyükşehir belediyesinin yaptığı su zammını eleştirdi. Dikbayır, sosyal medya hesabından “Sakaryalı hemşehrilerim adına, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem Yüce’ye açık çağrımdır” notu ile açıklama yaptı.

Açıklamada, suya yapılan yüzde 50 zamda Sayıştay’ın görüşü olmadığına dikkat çeken Dikbayır, 1 metreküp su bedeli karşılığında bakım onarım ücreti alınarak yurttaşın cebinden her ay 7,5 milyon, yılda 90 milyon haksız para tahsil edildiğini belirtti.

“BENİ İDARİ MAHKEMEYE GİTMEK ZORUNDA BIRAKMAYIN”

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunan Dikbayır, “Kendi şehrimin belediyesini idari mahkemeye vermek istemiyorum. Sizden talebim, önümüzdeki ilk meclis toplantısında suya yaptığınız bu zammı geri almanız ve kestiğiniz faturalarda bu bakım onarım ücretini tamamen kaldırmanızdır. Sakarya halkı adına sizden talebim budur. Ben bu konuya detaylı çalıştım, bütün teknik yönlerini biliyorum. Beni idari mahkemeye gitmek zorunda bırakmayınız” ifadelerine yer verdi.

“ASKİ’NİN YILLIK ELEKTRİK GİDERİNİ KARŞILAMAYACAK”

Ankara’da ise indirimli satılan suyun fiyatının Ekim ayı Meclis toplantısında AKP ve MHP çoğunluğu ile yine indirime tabi tutulduğunu vurgulayan Dikbayır’ın açıklamasının devamı şöyle:

“Yıllık 300 milyon metreküp su sağlanan Ankara’da ücretin 6 TL olması ile elde edilecek olan 1.8 milyar TL, ASKİ’nin 2.3 milyar TL olması beklenen yıllık elektrik giderini dahi karşılamayacak. Ara vermeksizin artan enerji, personel ve arıtma maliyetleri ile ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik şartlara rağmen alınan bu kararın, ASKİ’nin tüm acil altyapı yatırımlarını durdurması anlamına geldiği bilgisi verilmişti.”

"FAHİŞ ZAMLARIN KARŞISINDA OLACAĞIZ"

Zamma tepki gösteren CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş ise yazılı bir açıklama yaparak kentteki alt yapı sorunları nedeniyle suyun asbestli borularla kullanıma sunulduğuna dikkat çekti. Keleş, "Yıllardır Sakarya’yı yönetenler yine bizi şaşırtmadı ve Allah’ın suyuna yüzde 50 zam yaptı. Bunlar ‘Allah’ın suyunda para alınır mı?’ diye geldiler ama yine millete verdikleri sözü tutmayıp milleti kandırdılar. Tek yaptıkları halkın üzerinden geçinmek oldu. Altyapıyı yapmayanlar maliyetleri bahane ederek ilk fırsatta suya zam yapıyor. Sakarya halkı buna layık değil. Halkımızı buna layık görenlere izin vermeyeceğiz. Fahiş zamların karşısında olacağız” ifadelerini kullandı.