İstanbul Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen Millet Bahçesi projesine ilişkin verilen yürütmeyi durdurma kararına yönelik, AKP’li Üsküdar Belediyesi, Çevre Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı itirazlar, mahkeme tarafından reddedildi. BirGün’e konuşan avukat Onur Cingil, “Validebağ Korusu’yla ilgili mücadelemizde haklılığımız bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

AKP’li Üsküdar Belediyesi ile iki bakanlığın Validebağ Korusu için yaptığı itirazlar reddedildi

HABER MERKEZİ

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan ve birinci derece sit alanı olan Validebağ’ın koru olarak kalması için yaşam savunucularının açtığı davada verilen yürütmeyi durdurma kararına yapılan itirazlar, mahkeme tarafından reddedildi.

AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin 13 Nisan 2022’de verdiği yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itirazı, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi haklı görmedi.

8 Haziran tarihli kararın gerekçesinde, “Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre, mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığından, itiraz isteminin 2577 sayılı İradi Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesinin 7. fıkrası uyarınca yukarıda belirtilen açıklamayla reddine, kararın taraflara tebliği için dosyanın ait olduğu mahkemeye gönderilmesine, kesin olarak oybirliğiyle karar verildi” ifadeleri yer aldı.

Konuyla ilgili Validebağ Gönüllüleri’nin Twitter’dan yaptığı açıklamada, “İmar planlarının ve millet bahçesi projesinin iptali amacıyla açtığımız davalarda verilen yürütmeyi durdurma kararlarının kaldırılması için yapılan itirazlar bölge idare mahkemelerince reddedildi” denildi.

3. KEZ RET KARARI

Kararı BirGün’e yorumlayan Validebağ mücadelesinin avukatı Onur Cingil, yürütmeyi durdurmaya yapılan itirazların 3. kez reddedildiğini belirtti. Cingil, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Millet Bahçesi projesi ve koruma nazım imar planlarıyla ilgili davamızda, Bölge İdare Mahkemesi’ne yapılan itirazlar reddedildi. Bilirkişi raporları da lehimizeydi. İlk davayı açtığımız andan itibaren de yürütmeyi durdurma kararları kaldırılmadı. Yargı makamı açısından bakıldığında, Validebağ Korusu’yla ilgili mücadelemizde haklılığımız bir kez daha ortaya çıktı. Bu dosyalarla ilgili hukuki süreçlerin sonunda kazanacağımıza inancımız büyük. Validebağ’ın koru kalması için çabalarımızı sürdüreceğiz. Üsküdar Belediyesi başta olmak üzere bakanlık ve idarelerin çabalarının boşa olduğunu da belirtmek isterim.”