AKP’li Üsküdar Belediyesi'nin 11 Kasım’da satacağı Altunizade’deki kupon araziye ilişkin satış kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle CHP’li Meclis Üyesi Ayça Betül Kını Mete tarafından dava açıldı. CHP’li Mete, arazinin değerinin çok altında satılacağını vurgulayarak, “Arsa için belirlenen muhammen satış bedeli (en düşük bedel) olan 30 milyon 897 bin TL’nin hangi kriterler esas alınarak belirlendiği bilinmemektedir” dedi.

AKP’li Üsküdar Belediyesi'nin kupon arazi satışına karşı dava açıldı: Değerinin çok altında satılacak

İSMAİL ARI

AKP'li Üsküdar Belediyesi, Altunizade’deki “kupon arazisini” tüm tepkilere rağmen 11 Kasım’da 30 milyon 897 bin TL muhammen bedelle (en düşük bedel) satacak. CHP’li Meclis Üyesi Ayça Betül Kını Mete de İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne bin 343 metrekare büyüklüğündeki arazinin satışına yönelik 6 Ekim tarihinde Üsküdar Belediyesi Meclisi’nde oy çokluğuyla ile karara yönelik yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.

Dava dilekçesinde, AKP’li Üsküdar Belediyesi'nin arsa satışından gelecek gelire ihtiyacının olmadığı ve belediye mülklerinin bu şekilde satılmasında da kamu yararı bulunmadığı vurgulandı. Ayrıca, arazinin 11 Kasım’da satılacağına da vurgu yapılan dilekçede, “Dosyanın ivedilikle ele alınarak satış tarihinden önce davalı idare savunması beklenmeksizin dosya üzerinden meclis kararı ile encümenin satış ihalesinin öncelikle ve ivedilikle yürütmesinin durdurulması” talep edildi.

akp-li-uskudar-belediyesi-nin-kupon-arazi-satisina-karsi-dava-acildi-degerinin-cok-altinda-satilacak-940985-1.

PİYASANIN ÇOK ALTINDA SATILIYOR

Satışa çıkarılan arazinin üzerinde ise şu an İBB iştiraki İSPARK tarafından işletilen otopark bulunduğunu da belirten CHP’li Ayça Betül Kını Mete, dilekçesinde şunları da vurguladı:

“Kentimizde yoğun bir öğrenci yurdu ihtiyacı bulunmaktadır. Kamusal arazilerin kamu ihtiyaçları doğrultusunda kamunun yararına sunulması gerekmektedir ve bu konu elzemdir. Bu arazi pek çok kamusal alan ihtiyacı olan kentimizde, kamu yararına kullanılabilir. Örneğin okul, yurt ve hiç olmazsa ilk halindeki gibi yeşil alan ve park olarak halkın kullanımına ve de şu anki mevcut haliyle yoğun trafiğin olduğu alanda otopark olarak halkın kullanımına özgülenmelidir.
Arsa için belirlenen muhammen satış bedeli olan 30 milyon 897 bin TL’nin hangi kriterler esas alınarak belirlendiği bilinmemektedir. Arsanın metrekare birim değerinin ise 23 bin TL olduğu görülmektedir. Ülke çapında büyük emlak alım satımında önemli yere sahip ve piyasa yapıcı olduğu konusunda emlak uzmanlarının hem fikir olduğu sahibinden.com adlı internet sitesinde yapılan basit bir araştırma ile satışa konu belediye taşınmazının bulunduğu Altunizade Mahallesi’nde ve daha merkezi olmayan bir muhitte yer alan ve bin 435 metrekare arsa 80 milyon TL bedelle satışa çıkarılmış olup metrekare birim değeri 55 bin 749 TL'ye karşılık gelmektedir. Dolayısıyla bu arsa satışında, siyasi çıkar, bireysel yarar ya da rant amaçlı bir satış olma ihtimalini akla getirmektedir.”

akp-li-uskudar-belediyesi-nin-kupon-arazi-satisina-karsi-dava-acildi-degerinin-cok-altinda-satilacak-940986-1.

PARSEL PARSEL SATTILAR

AKP'li Üsküdar Belediyesi’nin 2014 ile 2020 yılları arasında toplam 78 bin 612 metrekare büyüklüğünde gayrimenkul sattığını ve bu satışlardan sağladığı gelirin ise yaklaşık 4 milyar TL olduğunu vurgulayan CHP’li Meclis Üyesi Ayça Betül Kını Mete, BirGün’e yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

“Üsküdar Belediyesi, bütçesi itibariyle bu satışlardan elde edilen kamusal gelire ihtiyacı olmamasına rağmen, Üsküdar halkının malı olan arazileri, adrese teslim ihalelerle hiç bir şeffaflık ve kamusal denetim olmadan sürekli satmıştır. Buradan gelen gelir de Üsküdar halkı İçin harcanmamıştır.

HALK İÇİN DEĞİL RANT İÇİN ÇALIŞIYORLAR

Son olarak Altunizade Mahallesi’nde CHP meclis üyeleri olarak dava konusu yaptığımız yer, son derece kıymetli bir turistik tesis alanı olup, rayicinin çok altında bir bedelle ve kapalı zarf usulü ile 3 kişiden teklif alınarak yapılacak adeta adrese teslim bir ihaledir. Üsküdar halkının yoğun bir otopark, yeşil alan ve üniversiteler ilçesi olarak öğrenci yurdu gereksinimi olmasına rağmen, bu arazinin özel mülkiyete otel yapılmak üzere satışı, Üsküdar belediyesinin halk için değil rant İçin çalıştığının açık göstergesidir.”