AKP’li Akçakale Belediye Başkanı Yalçınkaya, AKP Urfa Milletvekili Akay’ın, belediyeye 2.1 milyon TL’lik akaryakıt satması skandalına ilişkin konuştu. Belediye Başkanı Yalçınkaya, milletvekilinin 100 bin TL kâr ettiğini söyledi.

AKP’li vekil 100 bin TL kâr etmiş!

İsmail ARI

AKP Urfa Milletvekili Ahmet Akay’ın, AKP’li Akçakale Belediyesi’ne 2.1 milyon TL’lik akaryakıt satması skandalında yeni bir gelişme yaşandı. AKP’li Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, BirGün’ün 26 Mayıs’ta ortaya çıkardığı skandala ilişkin bir televizyon kanalında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

AKP'li Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, AKP Urfa Milletvekili Ahmet Akay’ın belediyeye 2.1 milyon TL’lik akaryakıt sattığını doğrulayarak, bu satıştan yaklaşık 36 asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk gelen “100 bin TL kâr” ettiğini açıklayıp bunun da normal olduğunu ima etti.


HABERİ DOĞRULADI

Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, 4 Haziran’da Urfa’da yerel yayın yapan Edessa TV’de Ömer Ağ ile Panorama Programı’na katılarak BirGün’de 26 Mayıs’ta yayımlanan “AKP’li vekilden yakıt vurgunu” başlıklı habere ilişkin açıklama yaptı.

AKP’li Yalçınkaya televizyon programında AKP Milletvekili Akay’ın belediyeye sattığı akaryakıttan 100 bin TL kâr ettiğini açıklayarak şunları söyledi: “Vekilimiz, benim kardeşim. Normal ihale açmışız, bildiğiniz ihale. Yakıt almışız. Ne kadar? 2 milyon TL. 2 milyon TL’nin yüzde 5 kârı var… 100 bin TL bunun kârı. Şimdi adam başlık atmış. AK Parti Belediye Başkanı, AK Parti Milletvekili’ne kıyak çekti, 2 milyon TL… Yani okuyan diyor ki 2 milyon TL… Böyle bir rezalet olmaz.”

410 TON AKARYAKIT

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, 1 Eylül 2020 tarihinde Akçakale Belediyesi’ne bağlı Fen İşleri Müdürlüğü “Akaryakıt Alım İşi” adı altında 400 ton motorin ve 10 ton kurşunsuz benzin alımı için bir ihale düzenledi. İhaleye sadece Akay Petrol Şirketi katılarak 2 milyon 171 bin TL teklif verdi. AKP'li Belediye ile şirket arasında tam bir yıllık sözleşme imzalandı.

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Akay Petrol Şirketi’nin AKP Urfa Milletvekili Ahmet Akay dışında beş ortağı daha var. BirGün’ün edindiği bilgilere göre şirketin diğer beş ortağı da AKP’li Akay’ın kardeşleri ve akrabaları. Öte yandan cevap hakkı kullandırmak için ulaştığımız AKP Milletvekili Akay, sorularımızı da yanıtsız bırakmıştı.

DİĞER ŞİRKETLERE ENGEL

“Akaryakıt Alım İşi” ihalesi için hazırlanan ihale dosyasının 10’uncu maddesine "İhaleye sadece ilçe merkezinde bulunan firmalar katılabilecektir" ibaresi de eklenerek Akçakale ilçe merkezi dışındaki şirketlerin ihaleye katılması engellendi. Ancak, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesinde, ihalelerde rekabetin sağlanması gerektiği vurgulanıyor.

***

Soruşturma başlatılmıştı

Şanlıurfa Valiliği İdare ve Denetim Müdürlüğü, 22 Nisan tarihinde Akçakale Belediyesi hakkında soruşturma başlatmıştı. Şanlıurfa Vali Yardımcısı Şahin Aslan imzalı resmi belgeyle, Akçakale Belediyesi’nden bazı ihaleler ile ilgili evrakları istenmişti.