Milli Mücadele karşıtı eylemleri nedeniyle 1926’da idam edilen İskilipli Atıf, bu yıl da Çorum Valisi ve AKP’li vekilin de aralarında olduğu isimlerce anıldı.

AKP’li vekil, vali, belediye başkanı ve rektör, milli mücadele karşıtı İskilipli Atıf anmasında

Milli mücadele karşıtı eylemleri nedeniyle "Vatana ihanet" suçlamasıyla 4 Şubat 1926'da idam edilen İskilipli Atıf, bu yıl da Çorum’da kamu görevlileri ve AKP’li isimler tarafından anıldı.

İskilipli Atıf, idam edilişinin 96'ıncı yıl dönümünde Çorum'un İskilip ilçesindeki mezarında anıldı. Anmaya Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve İskilipli Atıf'ın torunları ile bazı aile yakınları katıldı.

Milletvekili Kavuncu, burada yaptığı konuşmada, İskilipli Atıf’ın haksızlıkla, zulüm edilerek idam edildiğini söyledi.

İskilipli Atıf’ın Şapka Kanunu'ndan 1,5 yıl önce yazdığı kitaptan ötürü 4 Şubat 1926'da idam edildiğini savunan Kavuncu, şöyle konuştu:

"İskilipli Atıf Hocamız, talimatla kurulan idam mangaları, sabıkalı istiklal mahkemelerinin verdiği karar neticesinde haksız ve hukuksuz şekilde 4 Şubat 1926 yılında Ulus'taki Birinci Meclis'in avlusunda zulmen idam edilmiştir. Aradan 96 yıl geçmesine rağmen hala milletimizin vicdanında mazlum ve mağdur olarak yer edinmiş bir zat unutulmuyorsa, hayırla yad ediliyorsa, üzerine yapıştırılmak istenen 'hain' yaftası aziz milletimiz tarafından reddediliyorsa, geçmişteki utanç tablolarıyla yüzleşmek ve haklıya hakkını gıyabında da olsa teslim etmek hepimizin boynunun borcudur. Tarihimizdeki kara lekelerden birini daha temizlemek ve milletimizin talebine cevap vermek adına, zulmen idam edilen İskilipli Atıf Hoca'nın itibarının iade edilmesi aziz milletimizin, hepimizin ortak beklentisi ve talebidir."

Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek ise Atıf Hoca'nın hukuk bilgisine sahip olmayan mahkeme üyelerince verilen hükümle idam edildiğini öne sürerek, "Her yıl Atıf Hocamızı kabri başında anıyoruz. Amacımız öç almak değil, bu ibretlik olayları genç nesillere aktarmak ve bundan sonraki süreçte bu ve benzeri işlerin yaşanmamasını temin etmektir" dedi.

GEÇEN YIL DA ANDILAR

İskilipli Atıf, geçen yıl da Çorum Valisi Mustafa Çiftçi’nin katılımı ile anılmıştı. Tepkilere neden olan anma sonrasında Vali Çiftçi, kendisine yönelen eleştirilere, “Serçeden korkan darı ekmez” diye karşılık vermişti.