AKP Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, geçen pazartesi AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında Erdoğan’ın “Urfa vekilini ne yaptınız? İyice koptu mu?” sorusu yönelttiğini doğruladı. AKP'nin Ahmet Eşref Fakıbaba'nın istifasından haberdar olduğunu belirten Gülpınar, Fakıbaba'nın ikna edilemediğini kaydetti. Öte yandan AKP Manisa Milletvekili Mücahit Arınç da istifa edip İYİ Parti'ye geçeceği iddialarını yalanladı.

AKP'li vekilden açıklama: Erdoğan Fakıbaba’nın istifa edeceğini biliyordu, engellenemedi
Fotoğraf: AA

AKP Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, Ahmet Eşref Fakıbaba'nın milletvekilliğinden ve partiden istifasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, parti içinde sıkıntılar olduğunu ifade etti.

Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz'a konuşan Gülpınar, 15 - 16 Eylül’de AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Şangay İşbirliği Teşkilatı’nın 22. Devlet Başkanları Zirvesi için Özbekistan’da olduğu sırada istifaya niyetlendiğini doğruladı.

Niyetini o gün parti üst yönetiminden bir yetkiliye anlattığını kaydeden Gülpınar, “Sıkıntılar var. Samimiyetime inanmıyorsanız istifaya hazırım. Milletvekilliğini bırakabilirim’ dedim. ‘Gerek yok’ dediler. Resmiyete dökmedim ama telefonda söyledim. Birileri telefon konuşmasına şahit olmuş" dedi.

İYİ PARTİ İDDİALARINI YALANLADI

Özbekistan dönüşü Erdoğan’la görüştüğünü anlatan Gülpınar, “Her değimiz olacak diye bir şey yok. Ancak sıkıntıya sessiz kalmak uygun değil. Aksayan bir şey olduğu zaman yansıtmamız lazım. Siyasetin getirdiği tecrübeye dayanarak, bir sıkıntı varsa tabii dile getireceğiz. Yanlış gideni söylemekle mükellefiz" ifadelerine yer verdi. Gülpınar, kendisinin istifa edeceği iddialarına yönelik ise, İYİ Parti'ye geçmek gibi bir niyet olmadığını belirterek, "Kimseyle görüşmedim, görüşmem de. Milletvekilliğini bırakırım, başka partiye geçmem" şeklinde açıklık getirdi.

FAKIBABA DAHA ÖNCE DE İSTİFA ETMİŞ

Fakıbaba'nın bir buçuk yıl önce de istifa ettiğini, vazgeçiren kişinin kendisi olduğunu belirten Gülpınar, “İkna eden ben oldum. Geçmişten gelen hukukumuz var. Beni kırmadı ve geri geldi” dedi.

Güldoğan, vazgeçirmesine rağmen Fakıbaba’nın sıkıntılarının sürdüğünü vurgulayarak, “İstifayı geri aldık. Ama istifaya götüren sebepler vardı. Baktım ki Fakıbaba mutmain olmamış. Sanki istediği şeyler olmamış gibi” diye konuştu.

"BİZE HABER GELDİ"

Fakıbaba’nın istifa edeceğini önceden öğrendiklerini kaydeden Gülpınar, şöyle devam etti.

“Bize haber geldi. Fakıbaba’nın istifa etmek üzere olduğu. Ben yine uğraştım. Baktım ki Fakıbaba kararlı. Bir kere devreye girdim, ikinci sefer ikna edemem ki. İlkinde zor bela ikna etttim zaten. Kimse bilmiyor ne şartla ettiğimi. Bana güvenip de ‘Bir daha olursa Gülpınar geri çevirir’ beklentisi var. Böyle bir şey yapamam artık. Bir kere yaptım. İkinci hakkım olmaz. Fakıbaba’nın istifasının taraftarı değilim. Ancak herkesin bir hayat felsefesi var, yargılamam kimseyi. O kendi takdiridir.”

ERDOĞAN DA BİLİYORMUŞ

Geçen pazartesi günü AKP MKYK toplantısında Erdoğan’ın “Urfa vekilini ne yaptınız? İyice koptu mu?” diye sorduğu, Gülpınar’ın da “Koptu” dediği iddiası sorulan Gülpınar, “Dedim ki, ‘Efendim, yapabileceğim fazla bir şey yok kanaatindeyim. Artık beni aşmış.’ Ben gözlemimi söyledim. Nihayet doğru çıktı. İki sün sonra istifa etti. Bana göre bu istifa parti lehine değil. Süreci elimden geldiğince idare etmeye çalıştım" ifadelerini kullandı.

AKP'nin, Fakıbaba’nın gitmemesi için çabalayıp çabalamadığı sorusuna Gülpınar, "Onu Fakıbaba’ya sormak lazım. Mutmain olmadığına göre böyle oldu" yanıtını verdi.

ARINÇ'TAN İSTİFA İDDİALARINA YALANLAMA

AKP Manisa Milletvekili Mücahit Arınç istifa edip İYİ Parti'ye geçeceği iddialarını yalanladı.

Saymaz'a konuşan Arınç, İYİ Parti ile transfer içerikli bir görüşmesinin olmadığını ve istifayı düşünmediğini ifade etti.

Saymaz Arınç için, "Rahatsızlıklarının olduğunu saklamıyor. Sedat Peker’in dile getirdiği iddialardan, hukuksuzluklardan ve liyakatsizliklerden şikayet ediyor" yorumunu yaptı.