Oğlu memura rüşvet verirken suçüstü yakalanan AKP Urfa Milletvekili Ahmet Akay’ın danışmanı Mustafa Erat ile kardeşi Ali Akay da bir başka skandala karıştı. Erat ile Akay, “rüşvet ve ihaleye fesat karıştırma” suçlarından yürütülen soruşturmada telefon dinlemesine takıldı.

AKP’li vekilin kardeşi ve danışmanının adı ihaleye fesat soruşturmasında

İsmail ARI

AKP Urfa Milletvekili Ahmet Akay’ın oğlundan sonra kardeşi ile danışmanın adı da yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına karıştı.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şanlıurfa Müdürlüğü’nün 2020 yılında düzenlendiği ihaleleri inceledi. Savcılık, TMO Şanlıurfa Müdürlüğü’nün Suriye’nin El Dehliz, El Sakharat, Telabyat ve Resulayn bölgelerinden alınan arpa ve buğdayın Türkiye'deki depolara taşınması için düzenlediği ihalelerde usulsüzlükler saptadı. Yürütülen soruşturmada, Suriye’den alınan arpa ve buğdayın TMO’nun depolarına girmediği ve ayrıca 70 milyon TL’nin üzerinde bir yolsuzluk yapıldığı belirlendi.

TMO MÜDÜR YARDIMCISI

Soruşturma kapsamında, ihalelerde komisyon başkanı olan TMO Şanlıurfa Şubesi’nin Müdür Yardımcısı Abdurrahman Bağlı ile Ahmet Yılmaz, İsmail Akdemir ve Şafak Acar isimli şahısların da aralarında yer aldığı 10'u aşkın kişi, “Kamu kurum ve kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırma, rüşvet almak ve rüşvet vermek suçlarını” işledikleri gerekçesiyle 7 Nisan 2021’de gözaltına alındı. Bağlı’nın da aralarında bulunduğu dört kişi Şanlıurfa 2’nci Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

suc-ailesi-956685-1.
Fotoğraf: Ali Akay

DİNLEMELERE TAKILDILAR

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelilerin dinlenen telefon görüşmelerinin dökümlerine de yer verildi. Telefon dinlemelerine takılan isimler arasında da AKP Urfa Milletvekili Ahmet Akay’ın danışmanı Mustafa Erat ile Akay’ın kardeşi Ali Akay da bulunuyor. Bu isimlerin dinlemeye takılan telefon konuşmalarında “üstü kapalı bir şekilde” bir para trafiği konuşuluyor.

TAM OLARAK HATIRLAYAMAMIŞ

17 Aralık 2020 tarihinde dinlemeye takılan telefon görüşmesinde, davada adı geçen şüpheli Ahmet Yılmaz, AKP’li Akay’ın danışmanı Erat’tan banka hesap numarası istiyor. Yılmaz, konuşmasında hesap numarasını ne için istediğini ise belirtmiyor.
Şüpheli Ahmet Yılmaz ile AKP’li Akay’ın kardeşi Ali Akay’ın yaptığı telefon görüşmeleri de dinlemeye takıldı. Ahmet Yılmaz, Akay’a “Köpeğin oğlunun hesabına bak. Aradı 'gönderdim' dedi ama teyit etmek istiyorum. Eğer düşmüşse hemen bana İBAN gönder…” dediği belirlendi.

Yılmaz ifadesinde de Akay’la yaptığı bu görüşmeyi tam olarak hatırlamadığını söyledi.

FATURA PARASIYMIŞ

BirGün’ün cevap hakkını kullandırmak için ulaştığı AKP’li Ahmet Akay, kardeşi ve danışmanının adının yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına dair “Yalan, böyle bir şey yok” dedi.

AKP’li Akay’ın danışmanı Mustafa Erat ise “Yargılanmıyorum ve ifadeye de çağrılmadım. Ne hakim ne savcı beni bu soruşturma için çağırmadı” diye konuştu.

AKP Milletvekili Akay’ın kardeşi Ali Akay ise “İsmimin geçtiğini duydum ve soruşturmadaki şüphelilere adımın sorulduğunu öğrendim. Ben de yargılanmıyorum. İddianamede bahsedilen para alışverişi telefon faturası için mi ne için bilmiyorum. Telefon faturası için de para göndermiş olabilirim. Yargılanan isimleri de tanıyorum. Ankara’ya geldiklerinde ağırlarım, görüşürüm” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Ali Akay, 2019 yılına kadar Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür yardımcısı olarak görev yapıyordu. 2019’da Pakdemirli, Akay’ı bu görevden aldı. Akay, daha sonra da Türkiye İzcilik Federasyonu’na (TİF) yönetim kurulu üyesi olarak atandı.

OĞLU DA RÜŞVET VERMİŞTİ

Geçen haftalarda da AKP Urfa Milletvekili Ahmet Akay’ın oğlu Hasan Akay’ın Akçakale Gümrük Müdürlüğü yetkilisi Mustafa Ataman’a rüşvet verdiği ortaya çıkmıştı. Rüşvet vererek iki aracın Suriye'ye kaçak geçişini sağladığı belgelenen Hasan Akay, rüşvet suçundan yargılanıyor. Kaçak geçişi sağlanan araçlarda ne taşındığı ise bilinmiyor.

BELEDİYEYE AKARYAKIT SATMIŞTI

AKP Milletvekili Akay, Urfa’daki AKP’li Akçakale Belediyesi’ne milyonlarca liralık akaryakıt satarak da bir skandala imza atmıştı. AKP’li Akay’ın aile şirketi olan Akay Petrol, 1 Eylül 2020 tarihinde Akçakale Belediyesi’ne 400 ton motorin ve 10 ton kurşunsuz benzin sattı. Belediyenin kasasından Akay’ın şirketi tam 2 milyon 171 bin TL ödendi. AKP'li Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya ise AKP'li Akay’ın belediyeye satmasının normal olduğunu ima etmişti.