AKP'li vekilin yumurta hesabının altında yatan kurnazlık

OZAN GÜNDOĞDU

AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2002 yılında asgari ücretle bin 707 tane yumurta alınabilirken, şimdi ekonomik şartların iyileşmesine bağlı olarak 4 bin 375 tane yumurta alınabildiğini söyledi. Aydemir’in alım gücünü ölçmede başka bir çok yöntem varken yumurtayı seçmesi tartışma yarattı. Ancak iktidar vekilinin alım gücünü yumurta cinsinden hesaplaması tesadüf değil.

Türkiye’de üretilen yumurtaların en büyük alıcısı bu mayıs ayına dek Irak’tı. Ancak Irak 1 Mayıs itibariyle Türkiye’den alacağı yumurtalara ambargo uygulamaya başladı. Böylece normal şartlar altında Irak’a gönderilecek yumurtalar Türkiye’de kaldı. Durum böyle olunca yumurta fiyatları ucuzlamaya başladı.

TÜİK verilerine göre ocak ayından beri yumurta fiyatları yüzde 28 oranında ucuzlamış durumda. Yumurta üreticisi ise dertli. Sektörde yaşanan kriz aynı zamanda tavukçuluğa da darbe vuruyor. Zira yumurta üretimi için faydalanılan tavuklar yumurtalar maliyeti kurtarmayınca kesimhanelere gönderiliyor. Böylece tavuk fiyatlarında da gerileme yaşanıyor. Son olarak tavukçuluk sektörünün en önemli şirketi Keskinoğlu’nun konkordatosunun uzatılması bu alanda yaşanan krizin önemli göstergelerinden biri.

Böylece fiyatı fahiş oranda düşen yumurtayla asgari ücret hesabı yapıldığında asgari ücretli zenginleşmiş gibi görünüyor. Dahası asgari ücrete yapılan zam geri kalan ücretlilere yapılmıyor. Böylece Türkiye’de çalışan nüfus giderek asgari ücrette eşitleniyor. 2003 yılında çalışanların yalnızca yüzde 15’i asgari ücret geliri elde ederken, bu yıl bu oran yüzde 40’ın üzerine çıkmış durumda. Bu sebeple Aydemir’in hesabı yumurta ile yapılsa dahi asgari ücret dışında kalan ücretliler için aynı sonucu vermeyecekti.