AKP’liler, yasa tekliflerinin oylamasına da katılmamaya başlayınca Erdoğan’dan fırça yedi. Kanunlarda kademeli düşüş oldu. Sekiz AKP’li, beş yıl kürsüye çıkmadı. 77 bin önergeden sadece 15’ini AKP’liler hazırladı.

AKP’li vekillerin yasama karnesi kırık
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün devamsızlık yapan milletvekillerini azarlaması Başkanlık rejimi ile birlikte Meclis'in tamamen etkisizleştirilmesinin sonucunu yansıtıyor. Görevleri Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen teklifleri el kaldırıp indirerek yasalaştırmakla sınırlandırılan, denetim görevini akıllarına bile getirmeyen milletvekilleri, oylamalara da katılmamaya başlayınca Erdoğan'dan tepki gördü. AKP’liler soru önergesi bile hazırlamazken TBMM’de yasalaşan kanun sayısı da 21 yılda yüzde 73 azaldı. İktidar, TBMM’yi 12 yıldır önemli konularda görüşmek için toplantıya bile davet etmiyor.

KANUNLARDA KADEMELİ DÜŞÜŞ

Meclis kayıtlarına göre, 2002 yılında başlayan 22’nci dönemde bin 95 kanun teklifi yasalaştı. Bu sayı, daha sonra kademeli olarak düşüş gösterdi. 23’üncü dönemde 759, 24’üncü dönemde 751, seçimlerin yenilendiği 25’inci dönemde sıfır, 26’ncı dönemde 527 kanun teklifi yasalaştı. 27’nci dönemde ise önemli bir bölümü uluslararası anlaşmalardan oluşan 293 kanun teklifi hayata geçirilebildi. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne kadar TBMM Başkanlığı’na toplam 258 genel görüşme önergesi sunuldu. Bu önergelerin dokuzunu AKP’li isimler hazırlarken iktidar partisi, en son 2011 yılında genel görüşme açtı. TBMM’nin 25’inci döneminde beş, 26’ncı döneminde 34 ve 27’nci dönemde şimdiye kadar 72 genel görüşme önergesi hazırlandı. Önergelerin tümü muhalefet milletvekillerinin imzalarıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

BU DÖNEMİN SUSKUNLARI

2018 yılında başlayan TBMM 27’nci yasama döneminde bugüne kadar TBMM Genel Kurul kürsüsünü sadece yemin etmek için kullanan AKP’lilerin sayısı sekiz olarak kayıtlara geçti. Meclis Başkanlığı’nı Mustafa Şentop’a devretmesinin ardından bir daha Genel Kurul’da konuşma yapmayan Binali Yıldırım ile sayı dokuza yükseliyor. Ayrıca birçok milletvekili de yaklaşık iki yıldır Genel Kurul’da tek laf etmedi. 2018’den bu yana Genel Kurul’u sadece yemin etmek için kullanan AKP milletvekilleri şöyle:

• AKP Genel Sekreteri Fatih Şahin

• AKP Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki

• 23’üncü dönemden beri beş dönemdir milletvekilliği yapan eski AKP Grup Başkanvekili İlknur İnceöz

• Eski Cumhurbaşkanı Danışmanı Ali İhsan Arslan

• Ankara Milletvekili Barış Aydın

• Eski AKP MKYK Üyesi Harun Karacan

• Eski AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu

• MHP’den ayrılarak AKP’ye transfer olan Tuğrul Türkeş

77,9 BİN ÖNERGEDEN 15’İ AKP’NİN

2018’den bu yana TBMM Başkanlığı’na 77 bin 911 yazılı soru önergesi sunuldu. Bu önergelerin tamamına yakını, muhalefet milletvekilleri tarafından hazırlandı. AKP’li isimlerin hazırladığı önerge sayısı 15 olarak kayıtlarda yer aldı. Mehmet Şükrü Erdinç, İlyas Şeker, İshak Gazel, Sabahat Özgürsoy birer, Hüseyin Şanverdi üç, Necip Nasır ve Bekir Kuvvet Erim ise dörder soru önergesi hazırladı. Yasama dönemine CHP ve İYİ Parti’de başlayan ancak daha sonra AKP’ye katılan Mehmet Ali Çelebi, İsmail Ok, Tamer Akkal ve Tuba Vural Çokal, iktidar saflarına geçtikten sonra soru soramadı.