Milas Toprak Mahsulleri Ofisi'ne ait 17 dönümlük arazi ve tesis 19 yıllığına AKP Milas İlçe yönetim Kurulu üyesi İnşaat Müteahhitti Bülent Mutlu’ya kiraya verildi. Durum tepki çekti.

AKP’li yöneticiye peşkeş çekilmişti: TMO arazisinin kiralanmasına tepkiler sürüyor

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Milas Toprak Mahsulleri Ofisinin, 17 dönümlük arazi ve tesisinin 19 yıllığına, AKP Milas İlçe yönetim Kurulu üyesi İnşaat Müteahhitti Bülent Mutlu’ya kiraya verilmesi, üreticilerin ve Milaslıların tepkisine neden oldu. TMO Milas şubesinin kiraya verildiği haberlerinin yerel basına yansıması üzerine, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı bu oldu-bitti kiralama işine karşı tepki gösterdi. Atıcı, “Kiralama iptal edilmelidir” dedi. AKP Milas ilçe başkanı Emin Çelik ise, yönetim kurulu üyeleri müteahhit Bülent Mutlu’nun kiralama işine ilçe yönetimi adına girdiğini ve buraya Milas hayvancılığı için bir yem fabrikası kuracaklarını söyledi.

Bazı üreticiler de TMO’nun 17 dönümlük arazisinin çok değerli olduğunu, Bodrum-Milas-Muğla karayolunun üzerinde bulunduğunu belirterek; "Yem fabrikası bahane, ileride buraya bir otel kondururlarsa hiç şaşırmamak gerekir” diye konuştular. Üreticiler, eskisi gibi ofisin yine çiftçi dostu olarak varlığını sürdürmesi gerektiğini savunarak ve ofisin şahıs işletmesi olmak yerine Milas’ın tarımsal kimliği ile bütünleşen bir işleve sahip olmasının daha doğru olacağını dile getirdiler.

akp-li-yoneticiye-peskes-cekilmisti-tmo-arazisinin-kiralanmasina-tepkiler-suruyor-933834-1.

MİLAS TMO’NUN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE GELEN TEPKİLER

İsmail Atıcı(Milas Ziraat Odası Başkanı): Çiftçinin kara gün dostu kurumu ne özelleştirin ne de kiraya verin. Buğday, arpa ve Mısır hasat dönemlerinde aktif olarak piyasaya girmesini sağlayın. TMO genel müdürlüğü Milas çiftçisi için kurduğu MISIR KURUTMA makinesini Milas çiftçisi için söktüğü yere yeniden kursun. Mısır alımlarında da aktif olarak piyasaya girerek çiftçilerimize devlet desteğini göstersin Milaslı çiftçilerimizin TMO’dan beklentisi budur. Çünkü bu amaçla kurulmuştur.

Süleyman Girgin (CHP Muğla Milletvekili): “TMO’nun önce işlevi azaltılıyor, piyasaya girmiyor. Üretici tüccara mahkûm ediliyor. Sonra burası atıl durumda diye AKP Milas ilçe yönetim kurulu üyesi inşaatçı bir müteahhide 19 yıllığına kiralanıyor. AKP Milas İlçe başkanı da ‘yönetim kurulu üyemiz ihaleye bizim adımıza girdi’ diye açıklama yapıyor. Yetkilileri ve Cumhuriyet savcılarını göreve davet ediyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi, Toprak Mahsulleri Ofisini çürümeye terk etmek ve sonra yapsatçı bir inşaat müteahhidine kiralamak değildir. Toprak Mahsulleri Ofisinin görevi üreticiyi desteklemek ve hububat üzerine piyasadaki fiyat kontrolünü sağlamaktır. TMO’nun kiralama işi iptal edilmelidir.”

Zeki Çakıroğlu (CHP Muğla Eski Milletvekili): “Ülkemizde halka, üreticiye, tüketiciye hizmet eden kurumlar, AKP hükümetleri tarafından devre dışı bırakılıp, yandaşlara peşkeş çekilmeye devam ediliyor. Halkımızın bunu görerek, bilerek tepkisini demokratik yollarla göstermesi gerekiyor. Birlikten kuvvet doğar, kimse bunu unutmamalıdır.”

Hayrettin Yüksel(Çiftçi): “Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Çiftçinin kara gün dostudur. Kiraya verilmemeli, özelleştirilmemeli. Gene üreticinin ürünlerini almaya devam etmeli, çiftçi tüccara mecbur bırakılmamalı. Ofis, çiftçinin dostu olarak kalmalıdır.”

Osman Mentese (Önder Üretici): “Buğdayımızı hasat eder buraya götürürdüm. Eksper kamyonun üzerine çıkar uzun bir çubuğa benzer aletle numune alır, döker bir tepsiye sıran gelince inceleme başlar. Buğdayı nasıl yetiştirdiğin çıkar ortaya; böcek yemiş mi, hastalık bulaşmış mi anlaşılır. Eksper nelere dikkat edilmesi gerektiğini de söylerdi. Sonra başfiyata göre hesaplama yapılır, 30 gün sonra para hesabında. Ne satıldığını bilirdik. Daha iyisini nasıl yapabiliriz öğrenirsin. Önce ofisi işlevsiz hale getirme başlandı. Ofis zamanında açılmadı, açılsa bile doğru fiyat vermedi. Çiftçiyi soğuttular ofise gitmekten, atıl kaldı. Ziraat Odası, kira iptal davası açıp, orasını satın alıp, çiftçinin hizmetine sunmalıdır."

Zülfer Çalış (SOL Parti Milas İlçe Başkanı): “Bir ülke tüm kurumları, kuruluşları ile yok ediliyor. Emperyalizmin, sermayenin çıkarlarına kullanılıyor. Ölü toprağı, herkes susuyor! Muhalefet işi seçimlere bırakıp; kısa sürede cennet vaat ediyor! Çökertilmiş bir ülke öyle kolay ayağa kalkamaz!”

Ata Bayır (Bağımsız Türkiye Partisi Milas Temsilcisi): “Her şeyi sattılar, satmaya da devam ediyorlar. Kamunun Köyceğiz barajı da elektrik üretim birimiyle birlikte Limak’a satıldı.”

Mehmet Ateş (CHP Milas Belediye Meclisi Üyesi): “Çok üzüldüm. Türkiye Cumhuriyetinin ekonomik ana omurgası tarımıdır. Tarımdan vazgeçmek vatana ihanettir.”

Fahrettin Yılmaztürk (Üretici): “Ofis, üreticinin malını ucuza kapatmak isteyen tüccarlara karşı bir çeşit sigorta, üretecinin alınteri ve emeğinin güvencesiydi. AKP iktidarı 19 yıllık iktidarı döneminde üreticilerin güvencesi olan tüm iktisadi kuruluşları yok etti. Bir zamanlar kendi kendine yeten bir tarım ülkesi, şimdi her şeyi dışarıdan ithal eder hale geldi. Bu trajik bir durumdur. Milas Toprak Mahsulleri ofisini bir müteahhide kiraya vermişler. Yem fabrikası yapacaklarmış. Bu bir aldatmacadır. Oraya bir otel dikerlerse hiç şaşırmayın. Bu kiralamanın gerçek yüzünü bekleyip göreceğiz. Burası kamu yararına kullanılmalıdır.”