AKP’ye ve ülkücülerin yaptığı her etkinliğe izin veren Yıldız Teknik Üniversitesi, sosyal medyada EMEP bayrağı paylaşan öğrenci temsilcisi Gezgin’i görevden aldı. Gezgin bunun demokrasi sorunu olduğunu söyledi.

AKP’lilere ülkücülere iftar serbest, EMEP bayrağı yasak

Kardelen TATAR SİNECAN

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle bölüm başkanı tarafından istifa etmesi 'tavsiye' edilen öğrenci temsilcisi görevden alındı.

Geçtiğimiz günlerde YTÜ Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Burçin Pişkin, bölümün öğrenci temsilcisi Manolya Gezgin'i yanına çağırarak sosyal medya paylaşımında Emek Partisi'nin bayrağı gözüktüğü gerekçesiyle istifa etmesini istemiş ve 'öğrenciliğin yanar' gibi ifadelerle tehdit etmişti.

Demokratik yollarla yapılan seçimlerle öğrenci temsilcisi olduğunu ve öğrenci temsilciliği adaylık sürecinde yapılan soruşturmalarda bir problem çıkmadığını hatırlatan Gezgin ise istifa etmeyeceğini söylemiş ve arkadaşları ile yapılan antidemokratik uygulamanın karşısında bölüm başkanına itirazda bulunmuşlardı.

AKP Gençlik Kolları’nın iftar yemeği verdiğini ve Ülkü ocaklarından bir grup öğrencinin YTÜ Rektörü Tamer Yılmaz ile fotoğraflarının bulunduğunu belirten öğrenciler duruma tepki göstermişti.

Gezgin’in atılan bir e-posta ile YTÜ Kimya ve Metalurji Fakültesi Dekanı Osman Sağdıç tarafından “sosyal medya üzerinden siyasi içerikli paylaşımlarda bulunması ve siyasi ortamlarda bulunması nedeniyle bölüm temsilciliği görevinden alınması uygun görülmüştür” gerekçesi sunularak görevden alındığı ortaya çıktı.

Konuya ilişkin bir açıklama yayımlayan YTÜ Emek Gençliği ise üniversite yönetiminin ülkücülere ve AKP'lilerin siyasi faaliyetlerine göz yumduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Geçtiğimiz dönem temsilcilik seçimleri sürecinde ülkücüler açık bir biçimde bir öğrenciyi adaylığını çekmesi için darp ettiğinde binlerce öğrenci, kulüp-topluluklar tepki gösterdiğinde hiçbir yaptırım uygulamayan, 19 Mayıs bahanesiyle ülkücülerin ‘kulüp faaliyeti’ adı altında kendi siyasi propagandalarını yapmasına göz yuman, AKP’liler okul içerisinde iftar düzenlerken üç maymunu oynayan yönetimin bu tavrının gösterdiği ve tüm YTÜ’lülere söylediği şey açık: 'Benden olmayanı kılıfına uydurur görevinden alırım!' Okul içerisinde siyasete karşı olduğunu dile getirenler bu tavırlarıyla ikiyüzlülüklerini ortaya koyuyorlar. YTÜ yönetimi ülkemizi ve üniversiteleri her geçen gün karanlığa gömen iktidar siyasetinin, AKP ve MHP siyasetinin arkasında olduğunu açıkça ilan ediyor! YTÜ rektörlüğünün görevi, öğrencilerin sosyal medya hesaplarından siyaset avcılığı yapmak ve kendi dışındaki sesi kısmak için çırpınmak değil, öğrencilerin acil sorunlarını ve taleplerini dikkate almak, bunların çözümü için çalışmaktır!

Bu hukuksuzluğu da ikiyüzlülüğü de kabul etmiyoruz! Kampüslerimizi ne AKP’lilere ne ülkücülere ne de onların önünü açanlara bırakmayız!

YTÜ yönetimine çağrımızdır: Bu skandal karar derhal geri çekilmelidir! Seçilmiş öğrenci temsilcisi uydurma gerekçelerle görevden alınamaz, derhal görevine iade edilmelidir! YTÜ Emek Gençliği olarak tüm Yıldızlıları bu hukuksuz karar karşısında seçilmiş öğrenci temsilcisinin yanında olmaya çağırıyoruz!”

Görevden alınan Manolya Gezgin ise şu açıklamayı yaptı: “Daha önce de beni bölüm başkanı tehdit etmişti. Başın ağrır, öğrenciliğin yanar gibi şeyler söyledi bana. Hakkımda şikayet olduğunu söylediler ama resmi evrak istedik, göstermedi. Ben bu durumun demokrasi sorunu olduğunu düşünüyorum. Boğaziçi’nden diğer tüm üniversitelere kadar baskının özeti. Özellikle muhalif kesimlerde kesimlere yapıyorlar bunu. Ama mesela ülkücüler istediği etkinliği yapıyor. Temsilci olan ülkücüler boy boy fotolarını paylaşıyor. Ama istedikleri zaman bir kılıfa uydurabiliyor. Ben görevden alınabilirim ama bu sorun bence Türkiye’nin sorunu.”