İzmir’deki SOL Buluşma’da konuşan SOL Parti PM Üyesi Forta, bugünkü esas görevin AKP-MHP bloğuna son vermek olduğunu söyledi. Forta, bağımsızlık, kamuculuk ve laikliğin önemine de dikkat çekti.

AKP-MHP iktidarına son vereceğiz

POLİTİKA SERVİSİ

İktidarın baskıcı, gerici ve sermayeden yana politikalarına karşı SOL Parti’nin ülkenin dört bir yanında başlattığı SOL Buluşmalar devam ediyor. İzmir Narlıdere ve Ankara Sincan’da gerçekleşen buluşmaya SOL Parti PM Üyeleri Bülent Forta ve Roza Tural katıldı. Buluşmanın ardından Narlıdere Demokrasi Meydanı’nda yapılan açıklamayla 13 Kasım’da Bornova’da gerçekleşecek olan devrimci demokratik cumhuriyet mitingine çağrı yapıldı.

Narlıdere Malatyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Lokali’nde gerçekleşen buluşmada, Türkiye’nin bir yol ayrımına gittiğini söyleyen Bülent Forta, “2023’e kadar ya da daha öncesinde bir seçime gidileceği ve seçimle birlikte Türkiye’nin kaderinin çizileceği bir duruma karşı karşıyayız. Türkiye tarihinin en önemli kırılma anlarından biri gibi duruyor. Türkiye’de ne kadar baskıcı iktidar kurulursa kurulsun geniş kesimlerin teslim alınamadığı ve birikimin yok edilemediği bir süreç yaşıyor. Mevcut siyasal iktidar yani AKP-MHP bloğu sonuna doğru yol alıyor. Bugün geldiğimiz noktada AKP’yi iktidara taşıyan bütün koşullar ortadan kalkmış durumda. Mevcut erimenin altında toplumsal talepleri karşılayamama hali yatıyor” diye konuştu. Gerçekleşecek olan seçimlerde ikili görevler bütünüyle karşı karşıya olunduğunu belirten Forta, şunları söyledi:

“Bugünkü ana görev esas olarak AKP-MHP bloğunun iktidarına son vermek. Kazanandan daha çok kaybedenin önemli olduğu bir seçim. Cumhurbaşkanlığı seçimini bir referandum gibi görmek gerekiyor. Bir de işin parlamento seçimi ayağı var. Bu diziliş orada aynı şekilde olmayacak. Orada bambaşka şeyleri tartıştığımız bir süreçle karşı karşıya geleceğiz. Bu yolun taşlarını şimdiden dizmek gerekiyor. Çok ciddi şekilde değişim yapacak gücümüz yok belki ama bu yaşananlara seyirci kalacağımız anlamına gelmiyor. Bizim bugün yapmamız gereken şey çok net olmalı. Soyut bir sosyalizm anlayışı siyaseten doğru bir tutum değil. Temel siyaset halkası AKP-MHP bloğuna son vermek olmalı. Bu iktidar devam ederse bütün halk için büyük bir felaket olacak. Bizim olmazsa olmaz taleplerimiz var. Bunlardan biri antiemperyalist bir tutum takınmak. Kamuculuk kesinlikle vazgeçilmeyecek bir başlık olmalı. Kamucu bir ekonominin ne olduğuna dair net fikirler ortaya koymamız lazım. Bir diğer olmazsa olmaz laiklik. Laikliğe bizim sıkı sıkıya sarılıp bir program haline getirmemiz lazım.”

ÇIKIŞ SOL’DA

Sincan’daki buluşmada konuşan SOL Parti Ankara İl Başkanı Mert Ünal ise şunları söyledi: “Türkiye’nin içine girdiği süreçte, SOL buluşmalar aynı zamanda bu karanlıktan çıkış için bir irade koymaktır. Bu hafta itibari ile ülkenin 50’den fazla noktasında buluşmalarımızı gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. AKP’nin ülkeyi getirdiği durumdan çıkış Sol’da ve bu ülkenin cumhuriyetçi birikimindedir. Gelişen siyasi iklimde AKP-MHP iktidarının karşısında, kendini siyasal İslam ve sermayeyle ispatlamaya çalışanlar, ülkenin aydınlık geleceğine bir katkı sunamazlar. Devrimci Demokratik Cumhuriyet için mücadele etmeye devam edeceğiz.”