Adana’da MHP’li belediye, ÇED raporundaki uyarıları hiçe sayarak Sarıçam’daki katı atık tesisinin çevresini AKP’li bakanların desteğiyle yapılaşmaya açtı

AKP-MHP işbirliğiyle çevre talanı

SEBAHAT KARAKOYUN

AKP-MHP ittifakı, sandığı beklemeden yerelde işbirliği halinde yağma ve talanı tüm hızıyla sürdürüyor. Adana ‘da MHP’li belediye başkanı, ÇED raporundaki uyarıları hiçe sayarak Sarıçam’daki katı atık tesisinin çevresini AKP’li bakanların desteğiyle yapılaşmaya açtı. Tesisin yakınına toplu konut, stadyum ve üniversite binası inşa edildi.

Adana Büyükşehir Belediyesince 2007 yılında yapılan Entegre Katı Atık Tesisi’nin çevresi, inşaat aşamasında alınan ÇED Olumlu Raporu’ndaki uyarılara karşın zaman içinde yapılaşmaya açıldı. Belediye, yapım aşamasında “tesise en yakın yerleşim yerinin 1200 metre uzaklıkta bulunduğu, yakın mesafede tarım yapılmadığı, proje alanı çevresinde yerleşim ve insani faaliyetlerini yoğunlaştıracak tesis ve tesisleşmeye izin verilmeyeceği” taahhüdünde bulunarak ÇED Olumlu Raporu aldı. Ancak kısa süre sonra bunu unuttu.

Şikayet konusu oldu

Tesis etrafında artan yapılaşma şikayet konusu oldu. Konuyu CİMER’e taşıyan bir yurttaşa Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce verilen yanıtta, belediyenin ÇED Raporu aşamasındaki taahütlerini yerine getirmediği açıkça dile getirildi. Yazıda “Son zamanlarda tesis etrafına konutlar yapıldığından, hakim rüzgar yönüne ve hava sıcaklığına bağlı olarak koku ile ilgili problemlerin artmasından dolayı, 8 Ekim 2018 tarihinde yapılan denetimde firmadan koku ile ilgili olarak koku giderim tekniklerinin araştırılıp, gerekli tedbirlerin alınması için iş termin planı hazırlatılarak İl Müdürlüğümüze sunulması, ayrıca tesise gelen çöp araçlarının sızıntı sularının taşıma esnasında yollara saçılmaması için önlem aldırması istenmiştir” denildi.

Bir yanına üniversite, bir yanına toplu konut

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, AKP ve ittifak ortağı MHP’nin Sarıçam’da halk sağlığını tehlikeye attığını belirtti. İnşaatı devam edenler hariç tesisin etrafında oturmaya hazır 5 bin adet konut yapıldığını, karşısında Bilim Teknoloji Üniversitesi inşa edildiğini belirten Bulut, “Dünyanın neresinde devletin üniversitesinin karşısında çöplük vardır? 800 metre uzağında 33 bin kişilik bir stadyum inşaatı da bitmek üzere. “Tarım alanı yok” sözü de gerçeği yansıtmıyor. Tesisin yakınlarında tarım alanları ve zeytin bahçesi var. Yani ÇED raporunda taahhüt edilen her şey unutuldu” dedi.

Adana’da 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerden çok önce kurulan AKP-MHP ittifakıyla, hukuka aykırı iylere imza atıldığını belirten Bulut, tesisin bir an önce bölgeden taşınması gerektiğini kaydetti.