AKP milletvekilleri ‘dokunulmaz’

Hüseyin Şimşek

TBMM Başkanlığı’nın yayımladığı verilere göre, CHP ve HDP milletvekillerine karşı baskı aracına dönüşen ve sayıları binlerle ifade edilen dokunulmazlık fezlekeleri, AKP’liler için artık söz konusu bile olmuyor. CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesine gelen yanıta göre AKP’liler her yıl gitgide daha “dokunulmaz” hale geliyor.

AKP’nin ilk iktidara geldiği 2002 yılından bugüne TBMM’ye sunulan dokunulmazlık fezlekelerinin sayısını soran CHP’li Bingöl’e yanıtı, TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç verdi. Bilgiç, AKP’li milletvekilleri hakkında 2002 yılında başlayan 22. dönemde 131, 23. dönemde 133, 24. dönemde 119 dokunulmazlık fezlekesinin hazırlandığını söyledi. 22. dönemde hazırlanan fezlekeler arasında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan hakkında belediye başkanlığı döneminden iki dokunulmazlık dosyası da bulunuyor. TBMM verilerine göre, AKP’liler hakkında 2015 yılı Haziran ayında başlayan 25. dönemde 38, Kasım ayında başlayan 26. dönemde 52, 2018’de başlayan ve devam eden 27. dönemde de 14 dokunulmazlık dosyası hazırlandı. CHP milletvekilleri hakkında 2002’den bugüne toplam bin 136, HDP’liler hakkında ise 2 bin 755 dokunulmazlık dosyası TBMM’ye sevk edildi.

Yargılanamayan bir kesim var

AKP’nin yargılanabilirliğinin her geçen yıl azaldığını kaydeden CHP’li Bingöl, kendisine gönderilen yanıtı BirGün’e değerlendirdi. Dokunulmazlık uygulamasının artık sadece AKP ve ortağı MHP için var olduğunu ifade eden Bingöl, “AKP’liler bir anda suç unsuru olabilecek davranışlardan vaz mı geçti yoksa yargı artık AKP’lilere dokunamıyor mu?” diye sordu.