AKP'li Bülent Turan, Meclis Başkanlığı'na "Türkiye ve Mısır arasında dostluk grubu oluşturmasına ilişkin" teklif verdiklerini açıkladı. Meclis'teki eski dostluk grubu, Mısır'da 2013 yılında gerçekleştirilen darbenin ardından AKP tarafından kaldırılmıştı.

AKP, Mısır’la yeniden ‘dostluk grubu’ oluşturulması için Meclis’e teklif verdi

AKP iktidarı, Mısır’la ilişkileri yeniden tesis etmek için bir adım daha attı.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Türkiye ve Mısır arasında dostluk grubu oluşturmasına ilişkin teklifimizi Meclis Başkanlığına veriyoruz” dedi.

Turan, Meclis'te yaptığı açıklamada, Meclis bünyesinde geçmişte kurulan dostluk grubunun kendileri tarafınan kaldırıldığını da hatırlatarak şunları söyledi:

'ÜLKEMİZ ADINA KIYMETLİ'

“Türkiye, Mısır’daki insanlık dışı darbeden sonra, oranın halkının yanında olduğunu, demokrasinin yanında olduğunu ifade eden adımlar attı, eylemlerde bulundu. Bir tanesi de Meclis’teki dostluk grubu ekibinin o darbenin ardından kaldırılmasıydı. Gelinen yerde, yapılan görüşmeler, toplantılar, iyi niyetli yaklaşımlar, tüm partilerin, tüm ülkelerin zaman zaman farklı olan, iyi veya kötü olan ilişkilerini gözden geçirme imkanı veriyor. Geldiğimiz yerde Mısır’la tekrar dostluk grubu kurulmasının, ülkemiz adına, Mısır adına, ilişkilerimiz adına tekrar kıymetli olacağı kanaatini taşıyoruz.”

Erdoğan yönetimi, Temmuz 2013'te Mısır’da Sisi’nin Müslüman Kardeşler iktidarına yönelik darbesinin ardından, Mısır’la ilişkileri kesmiş ve bu kararı eleştiren muhalefete yıllarca “darbe destekçileri” ifadeleriyle yüklenmişti.