AKP, son hamleleriyle birlikte baskın seçim tartışmalarını alevlendirdi. Muhalefet partileri her fırsatta erken seçim talebini yineliyor. İktidar sözcüleri iddiaları reddediyor, ancak baskın seçim sürpriz değil.

AKP’nin amacı baskın seçim mi?

Sercan MERİÇ

AKP hükümetinin asgari ücreti 4253 TL'ye çıkarması, EYT'lilerle ilgili çalışma yapılacağına dair dönem dönem yaptığı açıklamalar, 3600 ek gösterge ile ilgili adımlar atacağına dair mesajlar vermesi erken ve baskın seçim iddialarını yeniden gün yüzüne çıkardı. Geçtiğimiz günlerde Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve eski AKP'li Selçuk Özdağ, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin bir araya geldiğini iddia ederek, 19 Haziran'da erken seçim olacağını öne sürdü. Millet İttifakı bileşenleri de her fırsatta erken seçim çağrılarını yinelemeye devam ediyor. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, dün yaptığı konuşmada erken seçim çağrısını yineledi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye İstatistik Kurumu’na gitmesini anımsatan Öztrak, “Genel başkanımızın TÜİK’in kapısına dayanması hükümeti de çaresiz bıraktı. TÜİK enflasyonunun yalan olduğunu hükümet de kabul etmek zorunda kaldı. Son asgari ücret artışında TÜİK’in hesaplarını dikkate alamadılar. Asgari ücret, yüzde 50’nin üzerinde artırıldı. Demek ki enflasyon en az yüzde 50. Biz muhalefet olarak milletimiz için çalıştık. Artık iktidar olarak milletimize hizmet etmek istiyoruz. Bir an evvel sandığı getirin. Milletin terazisine çıkın. Millet ‘Erdoğan şahsım hükümeti’ne tasdiknamesini vermek için artık gün sayıyor. Sandık önüne geldiğinde de, ‘Patates, soğan güle güle Erdoğan’ diyecek” dedi.

“Geçinemiyoruz” diyerek artan hayat pahalılığına tepki göstermek için sokaklara dökülen yurttaşlar da erken seçim isteğini yineliyor. Aksoy Araştırma’nın gerçekleştirdiği ankete göre erken seçim isteyen yurttaşların oranı yüzde 55. AKP’lilerin yüzde 28,3’ü erken seçim gerektiğini düşünüyor. CHP’lilerin yüzde 90,8’i, HDP’lilerin yüzde 85,2’si, MHP’lilerin yüzde 37,3’ü, İYİ Partililerin yüzde 84,8’i erken seçim yapılması gerektiğini ifade etti.

İKTİDAR ÜYELERİ HER FIRSATTA YALANLIYOR

Kamuoyu anketlerinde oy oranının her geçen gün düştüğü görülen AKP yöneticileri her fırsatta erken seçim ile ilgili herhangi bir gündemlerinin olmadığını, seçimlerin Haziran 2023'te yapılacağını söylemeye devam ediyor. Erdoğan, söz konusu tartışmalara ilişkin geçen ay, “Erken seçim olmayacak” açıklaması yaptı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş da önceki gün erken seçim tartışmalarına dair, "Cumhurbaşkanı, hükümet, AK Parti ve MHP'nin böyle bir kanaati de kararı da yok. Seçim zamanında 2023 yılında olacak" dedi.

MHP’NİN GÜNDEMİNDE YOK İDDİASI

Cumhur İttifakı'nın diğer üyesi MHP'nin de erken seçim ile ilgili bir talebinin olmadığı aktarıldı. Kulislerinden edinilen bilgiye MHP'nin parti olarak yaptırdığı araştırmalarda yüzde 8 civarında bir oy oranına sahip olduğu, seçim barajının düşürülmesiyle birlikte bir sorun yaşamayacağına dair konuşulduğu öğrenildi. Kaynaklar, AKP'den MHP'ye doğru da seçmen akışı olduğunu gözlemlediklerini belirterek, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'a, parlamento seçimlerinde ise ağırlıklı olarak MHP'ye oy akışı olabileceğini düşündüklerini ifade etti.

TBMM KARAR VEREMEZ

Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyen olan siyaset bilimci Alper H. Yağcı erken seçim tartışmaları ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Meclisin erken seçim kararını cumhurbaşkanının iradesi hilafına alması mümkün görünmüyor, çünkü böyle bir karar için en az 360 milletvekilinin oyu gerekir ve mevcut meclis kompozisyonu buna el verecek durumda değil. Peki, cumhurbaşkanı erken seçim ister mi? Bunu değerlendirmek için şunu not etmemiz gerekiyor: Parlamenter sistemde aynı kişinin kaç kere başbakanlık yapabileceğinin bir sınırı yoktu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ise yürütmenin başı olan cumhurbaşkanının dönem sayısı sınırlı. Bu yüzden cumhurbaşkanının erken seçime razı olması, iktidar süresinin bir kısmından feragat etmesi anlamına geliyor. Seçim kazanma şansının Haziran 2023’e kadar sürekli düşeceğini öngören bir hükümet böyle bir tercihte bulunabilir. Oysa ki hem ekonominin hem pandemiyle ilgili manzaranın o zamana kadar hükümet lehine değişebileceğini beklemek de mümkün. Hükümetin mevcut beklentisinin bu yönde olduğunu sanıyorum. Son olarak, hükümetin bir seçim kanunu üzerinde çalıştığını duyuyoruz ve seçim kanununda yapılan değişiklikler bir yıldan önceki seçimlere etki edemez. O yüzden de ben yakınlarda bir erken seçim beklemiyorum. Seçim muhtemelen 2023’te olacaktır.”