AKP’nin İzmir için açıkladığı 35 projeden biri olan Efes Antik Kanal Projesi, Pamucak balıkçılarının deniz yolunu kapattı. Bölgedeki balıkçılar, birçok balık çeşitlerinin yumurtlama alanı olarak da bilinen Pamucak'ta; deniz yolu kapanan balıkların ölmeye başladıklarını, yetkililerin bir an önce bu konuya el atmalarını belirterek bu duruma olan tepkilerini dile getirdi.

AKP’nin 'Antik Kanal Projesi' balıkçıları vurdu!

AYCAN KARADAĞ

AKP’nin 2014 yılı yerel seçimlerinde İzmir için açıkladığı 35 projeden biri olan Efes Antik Kanal Proje çalışmaları Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce (DSİ) yürütülüyor. Bölgedeki dev ağaçların köklenerek kurumaya terk edildiği çalışmalar kapsamında birçok balık çeşitlerinin bulunduğu yumurtlama alanının deniz yolu da kapatıldı.

Bir süredir devam eden durum nedeniyle hırsızlıkların da çoğaldığına dikkat çeken Pamucak balıkçıları, bu yıl içerisinde iki adet tekne hırsızlığı olduğunu, birçok teknenin de aküsünün çalındığını kaydetti. Bölgede bulunan çok sayıda iğde ağaçları ile uzun yıllar önce dikimi yapılan dev palmiye ve Okaliptus ağaçlarının köklenerek kurumaya bırakıldığına tepki gösteren balıkçılar, "Bir yandan yapıp bir yandan yıkmak doğru değil. Yıllardır Pamucak bölgesini süsleyen bu ağaçlara yazık ettiler. Köklenip, başka bir yere ekilebilirdi, ya da başka bir çözüm üretilebilirdi. Bizler amatör balıkçılar olarak bu bölgeyi hep birlikte korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.

akp-nin-antik-kanal-projesi-balikcilari-vurdu-768624-1.

KÜÇÜK BALIKLAR ÇOK YAKINDA YOK OLACAK

Her yıl Efes Selçuk Belediyesinin iş makineleri yardımıyla balıkçı teknelerinin denize çıkması ve balıkların yumurtlama alanını genişleterek denizle buluşması sağlandığını, ancak bu yıl hem balıkların, hem de balıkçı teknelerinin denizle buluşmasının engellendiğini dile getiren Pamucak balıkçılarından Bülent Hekim, "Bizler amatör balıkçılar olarak bu çalışmaya karşı değiliz. Ancak her yıl Belediyenin iş makineleri düzenli olarak gelip, yosun ve çeşitli cisimlerle kapanan tekne yolumuzu açıyordu. Böylece hem teknelerimiz çok rahat bir şekilde denize giriyor, hem de birçok balıklar yumurtlama alanına rahatça gelip yumurtasını bırakabiliyordu. Ancak bu yıl bölgede devam eden Antik Kanal çalışmasında kapatılan deniz yolu sebebiyle; biz balıkçılar denize çıkamadığımız gibi, küçük balıklar da denize gidemiyorlar. Denizle buluşamayan ve ölmeye başlayan bu küçük balıklar çok yakında yok olacak" diye konuştu.

akp-nin-antik-kanal-projesi-balikcilari-vurdu-768625-1.

PROJENİN DETAYLARI

Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü’nün açtığı ihale sonucu, 20 Ekim 2018’de 20 milyon 666 bin lira ile Anatolia Mühendislik İnşaat Sanayi Ticaret Şirketi kazandı. Buna göre, ilk etapta antik limana yatların girişini sağlamak için Pamucak sahiline 600 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde giriş kanalı ve mendirek yapılacak. Kanalın derinliği ise beş metre olacak. Ayrıca ilk etapta giriş kanalının üstüne bir karayolu köprüsü yapılacak. Teknelere kısa süreli park imkanı sağlayan yat limanın boyu 250, eni ise 100 metre olacak. İlk etap için doğal sit alanı olan bölgeye bin 620 kazık çakılacak. Projenin ikinci etabında ise Efes Antik Kenti’ne kadar olan kısımda temizlik çalışması yapılacak. Liman aslına uygun yeniden düzenlenecek. Kente giriş kapılarından biri limana taşınacak.