“15 Temmuz kimyamızı bozdu, can havliyle FETÖ’nün yargıdaki taktiklerini kullandık” dedikten sonra AKP’de disiplin kuruluna sevk edilen partinin kurucu isimlerinden Mehmet İhsan Arslan, medyaya verdiği yeni demeçte başkanlık sisteminin geleceğine ilişkin üstü kapalı eleştirilerde bulundu. Arslan, Erdoğan’dan sonraki döneme ilişkin soru işaretlerinin olduğunu söyledi.

AKP’nin disipline sevk ettiği Arslan: Erdoğan’dan sonrasına ilişkin soru işaretlerim var

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşanan hukuki süreçlere ilişkin yaptığı değerlendirmelerle gündem olan ve AKP’de disipline sevk edilen partinin kurucularından ve eski Diyarbakır Milletvekili Mehmet İhsan Arslan, Hürriyet’ten Hande Fırat’a konuştu.

BBC Türkçe’ye yaptığı “15 Temmuz kimyamızı bozdu, can havliyle FETÖ’nün yargıdaki taktiklerini kullandık” şeklindeki açıklamasının yanlış anlaşıldığını savunan Arslan, “FETÖ, hukuka güveni yerle bir etmiştir. Yargı, her hatalı uygulamanın kredibiliteyi zedelediğinin bilincinde olmalıdır. Yargıya güven yeniden canlanmalıdır. Benim kastettiğim budur” dedi. Arslan ayrıca, bugünlerde sözü edilmeye başlayan ‘hukuk reformunu’ da, ‘bu ihtiyacın idrak edildiğinin işareti olarak yorumladığını’ belirtti.

Arslan, disipline verilmesini ise "Partimiz adına normal, kendi adıma üzücü buluyorum, yol arkadaşlarımı incittiysem helallik diliyorum" şeklinde değerlendirdi.

ERDOĞAN’I ÖVDÜ, SİSTEMİ İĞNELEDİ

Arslan’ın ‘parlamenter sisteme dönüş’ şeklinde yorumlanan sözlerine de yeni bir yaklaşım getirdi. Hande Fırat’ın “Parlamenter sisteme dönme ihtimalinden söz etmek, AK Parti ile ilkesel bir görüş ayrılığı anlamına gelmiyor mu?” sorusuna Arslan, Erdoğan’ı överek, Erdoğan’dan sonraki döneme dair soru işaretlerinin olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Arslan şu ifadeleri kullandı:

“Bizdeki yeni sistemin artıları ve eksileri de uygulamalar neticesinde ortaya çıkıyor. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız da söylüyor, ortaya çıkan eksiklerin giderileceğini belirtiyor. Kitabımda da ifade ettiğim üzere Tayyip Bey, son derece kabiliyetli, enerjik, karizmatik ve tecrübeli bir lider. Ancak, Allah elbette gecinden versin, Tayyip Bey’den sonra bu makamı onun kadar iyi kullanacak ikinci bir lider bulmanın hiç de kolay olmayacağına inanıyorum. Dolayısıyla benim soru işaretlerim Tayyip Bey’den sonraki döneme ilişkindir.”