Ayçiçek yağı fiyatındaki önlenemeyen artışın AKP’nin ithalata dayalı yanlış arım politikalı nedeniyle yandığına dikkati çeken CHP’li Ömer Fethi Gürer,  ayçiçek yağı fiyatının daha da artıracağı gibi, ithalatta dahi sorun yaşanabileceğini kaydetti. Gürer, “Böyle giderse ithalatını bile yapamayacağız. Bu durum, yağın fiyatının daha da artmasına, hatta vatandaşın yağa erişimini bile engelleyecek” dedi.

"AKP’nin ithalat sevdası gıdaya erişimini sorunlu kıldı: Esnaf, zamlı yağı rafa koymaya bile utanıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ayçiçeği yağının fiyatındaki önlenemeyen artışın sorumlusunun, yerli üreticiyi desteklemeyip, ithalata dayalı bir tarım politikası izleyen AKP iktidarı olduğunu söyledi.

Pandemi koşulları nedeniyle yabancı ülkelerin gıda ürünlerinin ihracatına kısıtlama getirdiğine dikkat çeken Gürer, bu durumun mutfakların vazgeçilmezi olan ayçiçek yağının fiyatını daha da artıracağı gibi, erişiminin bile güçleşebileceği anlamına geldiğini belirtti.

‘YERLİ ÜRETİCİ DESTEKLENMEDİ, TARIM POLİTİKASI İTHALATA DAYALI’

Gürer, geçen yıla göre fiyatı 2 katına çıkan ayçiçeği yağının, bu denli zamlanmasının pek çok nedeninin olduğuna işaret ederek, asıl ve en önemli neden, AKP iktidarının yerli üreticiyi desteklemeyip, ithalata dayalı bir tarım politikası izlemesi olduğuna işaret etti.

Türkiye’nin ayçiçeğinde ve ay çiçek yağında dışa bağımlı bir ülke olduğumuza vurgu yapan Gürer, “Ülkemiz ne yazık ki ayçiçeği yağ açığımız %40 yakın ithalata bağımlıyız” dedi.

akp-nin-ithalat-sevdasi-gidaya-erisimini-sorunlu-kildi-esnaf-zamli-yagi-rafa-koymaya-bile-utaniyor-835224-1.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer (ortada)

‘ÜRETİCİ TOPRAKTAN UZAKLAŞTI’

“Hıbubat, bakliyat, pirinç, bitkisel ham yağ, pamuk gibi ürünlerde ithalatımız artıyor” ifadesini kullanan Gürer, şöyle devam etti:

“Bunun sebebi plansız öngörüsüz uygulamalardır. Tarım alanları daralıyor. Çiftçi sayısı azalıyor. Kırsal göç veriyor. Girdi fiyatları artıyor.Üretici maliyetine ürün satamıyor.Tüketici pahalı ürün alıyor. Fırsatçı, rantçı, ithalci, aracı kazanıyor. Tüketici pahalı ürünle alım gücü daralıyor. Yüksek enflasyon ve artan girdi maliyeti nedeniyle ürününü değerinde satamayan üreticinin tarımdan uzaklaşması bir an önce durması sağlanmalıdır. Örneğin ülkemizde ithal ettiğimiz ay çiçek yağının üretimini sağlayacak kadar ayçiçeği üretimi yapacak tarım alanlarımız var. Ancak üretici yüksek enflasyon ve artan girdi maliyeti nedeniyle ürününü değerinde satamıyor ve bu nedenli üretimden uzaklaşıyor. Düşük destek veriliyor.4 yıl ayçiçek için destek 40 krş idi.50 krş çıkarıldı oysa 90 krş olmalı idi. Ayçiçek çiftçide iken 3.800 TL ton fiyatı ürün çiftçi çıktıktan sonra tonu 5100 TL çoktu. Bu durum çiftçiye yaramıyor, aracıya yarıyor. Fiyat artıyor. Tüketici mağdur oluyor. Rusya, Ukrayna gümrükleri yükseltti. Ham yağ fiyatı artırdı. Biz gümrükleri düşürdük ama ithal üründe sorun yaşanıyor. Ülkemiz ne yazık ki hem ayçiçeğinde hem de ayçiçeği yağında dışa bağımlı bir ülke olması sorunları katlıyor.”

Pandemi sürecinde çok sayıda yurttaşın işinden olduğunu, esnafın, çiftçinin, emeklinin, işçinin, işsizin, toplumun önemli bir kesiminin evinin geçimini sağlayamayacak duruma geldiğini anlatan Gürer, “Her mutfağın en önemli ihtiyacı olan ayçiçek yağına gelen zamlar geçim sıkıntısı çeken vatandaşın sorunlarına tuz biber ekti. İnsanlar ay çiçek yağının etiketine bile bakamayacak duruma geldi” dedi.

Gürer, “Seçim bölgem olan Niğde’de bazı esnafların yerel basına yaptığı açıklamalarda, zamlı yağları rafa koymaya bile utandıklarını belirtiyorlar. Zamlar esnafı da tüketiciyi de perişan etti” şeklinde konuştu.

‘İTHALAT BİLE YAPAMAZ DURUMA GELEBİLİRİZ ‘

Pandemi koşulları nedeniyle dünyada tüm ülkelerin önce kendi yurttaşlarını düşünüp, ihracata kısıtlama getirmeye başladığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Önümüzdeki dönemlerde ayçiçek yağı sorun yaşamak için Ekim alanları genişletmeliyiz. Böyle giderse ithalatını bile yapamayacağız. Bu durum, yağın fiyatının daha da artmasına, hatta vatandaşın yağa erişimini bile engelleyecek” ifadelerini kulandı.

Bu olumsuzluğun sorumlusunun ithalata dayalı politika izleyen AKP iktidarı olduğunu yineleyen Gürer, “AKP iktidarı plansız, öngörüsüz politikalarında ve ithalatta dayalı politikası duvara tosladı. Destekler çiftçiye gerekli ve yeterli oranda verilmedi. Yerli üretici desteklense, borçları 5 yıla yayılarak faizsiz bir ödeme yapılandırılması getirilse ve girdi maliyetlerinin düşürülerek üreticinin yeniden toprakla buluşması sağlansa en azından sorunlar daha artması önüne geçilir. Başta ayçiçek yağı olmak üzere, temel gıda ürünlerinde dışa bağımlı olmaktan kurtulacak politikalar uygulanmalıdır” dedi.