Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve salon lebalep (tıklım tıklım) dolu” dediği Rize’de vaka sayısının patladığı ortaya çıktı. Rize, nüfusa göre haftalık vaka sayısında ikinci, Trabzon ise birinci sırada yer alıyor.

AKP’nin kongre yaptığı kentler ilk sıralarda: Nüfusa oranla en fazla vaka Karadeniz’de

İsmail ARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün illere göre haftalık vaka sayısını açıkladı ve bundan sonra her hafta başında da yedi günlük vaka sayısının açıklanacağını belirtti. Koca’nın açıkladığı ve vaka yoğunluğunun yer aldığı Türkiye haritasında, haftalık vaka sayısının özellikle Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize gibi Karadeniz illerinde, İstanbul ve Ankara gibi kentlerin üç, dört katı fazla olduğu görüldü.

İllere göre haftalık (8-14 Şubat) Covid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide Trabzon’da 228,02, Rize’de 202,44, Ordu’da 194,42, Giresun’da 184,34 ve Samsun’da ise 171,29 olarak açıklandı. Ayrıca, her 100 bin kişide vaka oranı İstanbul’da 60,19, Ankara’da 35,49 ve İzmir’de 44,39 oldu.

‘LEBALEP DOLU DEMİŞTİ’

Önceki gün, haftalık vaka sayısı en fazla olan ikinci il konumundaki Rize’de, kapalı spor salonunda AKP İl Kongresi düzenlenmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kongreye katılarak “Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rize’de salon lebalep (tıklım tıklım) dolu” demesi tepki çekmişti. Erdoğan, tüm tepkilere rağmen dün de Trabzon AKP İl Kongersi’ne katıldı ve salonda yine sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı görüldü.

“İktidar nerede kongre yapıyorsa orada vaka sayısı artıyor” diyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Mersin’de de kongre yaptılar ve orada da vaka sayısı arttı. Karadeniz illerinde de böyle bir durum söz konusu. Çünkü bu kongrelere binlerce insan katılyor. Aylardır virüs kalabalıkta bulaşıyor diyoruz ve son zamanlarda da bulaşıcılığı daha fazla olan mutant virüsler ortaya çıktı. Tedbirleri ne kadar çok ihlal edilirse salgın orada daha fazla yayılacaktır ve hasta sayısı da daha fazla olacaktır. Uyarılara riayet edilmesi gerekiyor. Türkiye’de şu an apartman toplantıları dahi yapılamıyor ama iktidar kongreler yapıyor. Sağlık Bakanı da bu durum karşısında sessiz. İktidar, Sağlık Bakanı’nın, Dünya Sağlık Örgütü’nün, TTB’nin ve diğer sağlık meslek örgütlerinin tavsiyelerini, uyarıları görmezden geliyor.”

***

BU MU ŞEFFAFLIK?

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Recep Koç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İl il günlük veya haftalık vaka sayılarını açıklamak varken, yine oranlı, orantılı sayılar. Anlaşılmaması için Bakanlık elinden geleni yapıyor. Bu illerin nüfusu nedir? Oranlama nasıl yapıldı? Ne saklanmak isteniyor? Bu mu şeffaflık?” dedi.