AKP'nin kamu görevlerine alınacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını içeren 16 maddelik kanun teklifi, muhalefetin oyları ile reddedildi. Muhalefetin OHAL düzenlemesi eleştirisi getirdiği teklif daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından da iptal edilmişti.

AKP’nin kritik kanun teklifi reddedildi

HABER MERKEZİ

AKP'nin sunduğu 16 maddelik "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun" teklifi TBMM Genel Kurulu'nda gündeme alındı. Teklifin bölümlerinin konuşulmasından sonra maddelere geçilmesi, muhalefetin oylarıyla reddedildi.

Kanun'a göre, Meclis tarafından reddedilen kanun teklifleri, ret tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe, aynı yasama dönemi içinde tekrar verilemiyor.

EMİR: İÇTÜZÜK GEREĞİ TEKLİF YENİDEN OYLANAMAZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, oylama sonucunu sosyal medya hesabından "AKP ve MHP milletvekilleri şaşkın" sözleriyle duyurdu.

Teklifin yeniden oylanamayacağını belirten Emir, "Maddelerin görüşülmesine geçilmesinin reddedilmesi içtüzük gereği teklifin bütününün reddedildiği anlamına gelmektedir. TBMM tarafından reddedilmiş olan kanun teklifleri, ret tarihinden itibaren bir tam yıl geçmedikçe aynı yasama dönemi içinde verilemez. TBMM Genel Kurulu, toplantısına başka bir gündem maddesiyle toplanarak devam etmelidir" dedi.

Muhalefetin yoğun tepkisiyle karşılanan teklif daha önce de Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edilmişti.

GENEL KURUL KARARI BİLDİRMEDİ

Öte yandan tekliflerinin reddini anlık geçen TBMM Genel Kurulu'nun sosyal medya hesabı, bu kez ret kararını bildirmedi. Teklifin reddine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmaması dikkati çekti.