HDP’nin tutuklu milletvekillerinin tahliyeleri konusunda yapılan başvuruyu değerlendiren AİHM’in, savunma için verdiği süre cuma günü doluyor. HDP’nin avukatı Demir, “Hükümet, ek süre talep edecektir” dedi

AKP'nin oyalama taktiği: ‘Hükümet AİHM’i ağırdan alıyor’

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da düzenlenen operasyonların üzerinden geçen 11 ayın ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’den istediği “tutuklu milletvekilleri ile ilgili savunma” süresi 20 Ekim Cuma günü sona eriyor.

HDP’nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri İdris Baluken, Abdullah Zeydan, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Çağlar Demirel ve Ferhat Encü ile milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ hakkında AİHM’e yaptığı “tahliye” başvurusuna yönelik hükümete savunma için verilen süre cuma günü tamamlanıyor. Haziran ayında yapılan başvuruyu görüşen AİHM, gelecek yanıtın ardından HDP’ye karşı savunma hakkı tanıyacak ve ardından kararını verecek.

26 Eylül’de dosyalar istendi
20 Haziran’da AİHM’in hükümetten savunma talep ettiğini ancak 26 Eylül’e kadar Adalet Bakanlığı’nın herhangi bir çalışma yapmadığını ifade eden HDP’nin AİHM avukatı Ramazan Demir, süreci BirGün’e değerlendirdi.

Adalet Bakanlığı’nın 26 Eylül’de HDP’lilerin tutuklu olduğu dosyaları, ilgili mahkemelerden talep ettiğini, kalan sürenin savunma için yeterli olmayacağını ve hükümetin ek süre talep edeceğini dile getiren avukat Demir, “AİHM, Türkiye’nin ek süre talebine karşılık olarak altı hafta daha süre verebilir” dedi.

Milletvekili olduğu sırada tutuklanan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin AİHM’in vereceği tahliye kararına etkisinin olmayacağını ifade eden Demir, “Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesine neden olan dosya ile tutuklandığı dosya farklı. Biz, tutuklu bulunduğu dosyaya itiraz ettik. Tahliye kararı verilirse Yüksekdağ da cezaevinden çıkar” diye konuştu.

“AYM’nin etkinliği azaldı”
Milletvekillerinin tutuklanma nedeninin tamamen siyasi olduğunu ve AİHM’e yaptıkları başvuruda buna değindiklerini dile getiren Demir, “Seçme ve seçilme hakkı ihlal edildi. Anayasa Mahkemesi’nin etkili bir zamanda karar vermemesinden dolayı yüksek mahkemenin etkinliğinin azaldığına yönelik tespitlerimiz de var” şeklinde konuştu.

Özkan dosyası daha sonra
HDP’nin cezaevinde bulunan milletvekillerinden Burcu Çelik Özkan’ın Nisan ayında tutuklandığını ve bu nedenle AİHM’in ilk etapta görüşeceği vekiller arasında bulunmadığını ifade eden Demir, “Burcu Çelik Özkan’ın da ttutukluluğuna itiraz başvurusunda bulunduk fakat bunun için hükümetten henüz bir süre talep edilmedi. Önümüzdeki haftalarda Özkan için de hükümetten savunma istenecek” diye konuştu.