LGS yerleştirme sonuç raporu, eğitim sistemi ile öğrenci yönelimleri arasındaki uyumsuzluğu ortaya koydu. Öğrencilerin yalnızca yüzde 54’ünün ilk tercihine yerleştiği sınavda imam hatip ortaokulu mezunu her 10 öğrenciden 4’ü lisede imam hatip tercih etmezken meslek liseleri de en düşük doluluk oranına sahip okul türü oldu.

AKP'nin sistemi öğrenciler ile uyumsuz: İmam hatipli imam hatip istemiyor

Mustafa BİLDİRCİN

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilen merkezi sınavın yerleştirme sonuçları, eğitim sistemi ve öğrencilerin tercihleri arasındaki uyumsuzluğu gözler önüne serdi. Sınava giren öğrencilerin yalnızca yüzde 18’i merkezi puanla öğrenci alan okullara yerleşti. LGS’de ilk tercihine yerleşen öğrencilerin oranı yüzde 54,7’de kaldı.

İmam hatip ortaokulundan mezun her 10 öğrenciden 4’ü ortaöğretim hayatına imam hatipte devam etmek istemedi. İktidarın büyük yatırım yaptığı mesleki ve teknik Anadolu liseleri ise en düşük doluluk oranına sahip okul türü oldu.

10 ÖĞRENCİDEN 6’SI TERCİH YAPMADI

2022 yılı LGS kapsamında merkezi sınav puanı ile toplam 396 bin 595 öğrenci tercih yaptı. Tercih yapan öğrencilerin 188 bin 875’i tercihleri doğrultusunda sınavlı okullara yerleştirildi. 2022’de merkezi sınava katılan öğrencilerin yüzde 38,4’ünün sınavla öğrenci alan okullara yönelik tercih yaptığı bildirildi.

FEN LİSELERİ TIKA BASA DOLDU

Okul türlerine göre kontenjan doluluk oranları, öğrencilerin tercih ve yönelimlerini bir kez daha ortaya koydu. Merkezi sınav puanına göre öğrenci alan fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin kontenjanları yüzde 100 oranında doldu. Anadolu liseleri de yüzde 99,9 doluluk oranı ile tam doluluk oranına yaklaştı. Anadolu imam hatip liselerinin doluluk oranı yüzde 97,1, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde doluluk oranı ise yüzde 94,9 olarak hesaplandı.

ANADOLU VE FEN ÖNE ÇIKTI

Eğitim yatırımları itibarıyla adeta atıl durumda bırakılan fen liselerinin tercih edilme oranı dikkati çekti. Birinci tercihlere en çok yazılan okul yürü fen lisesi oldu. Fen lisesinden sonra en fazla tercih edilen okul türlerinin sırasıyla Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi ile mesleki ve teknik Anadolu lisesi olduğu belirtildi.

İMAM HATİPLİ İHL İSTEMEDİ

Merkezi sınav puanına göre yerleşen öğrencilerin ortaokul ve lise türleri arasındaki geçiş oranları ise sistem ile öğrenci tercihleri arasındaki uyumsuzluğu gün yüzüne çıkardı. İmam hatip ortaokulundan mezun olan ve LGS kapsamında liseye yerleşen 35 bin 312 öğrenciden yalnızca yüzde 52,5’i lisede Anadolu imam hatip lisesini tercih etti. Özel ortaokul mezunu öğrencilerin en fazla tercih ettiği okullar ise sırasıyla fen lisesi, Anadolu lisesi ve sosyal bilimler lisesi şeklinde sıralandı.