Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yapacağı AKP’nin ‘Türkiye Yüzyılı’ başlıklı programı bugün saat 16.00’da gerçekleştirilecek. Uzun süredir iktidarın programlarından uzak tutulan gazetecilere de bu program dolayısıyla AKP Genel Merkezi’nden davetler gitmişti.

AKP’nin taktik daveti: Hangi gazeteci ne dedi?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konşamaya yapacağı AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' başlıklı programı bugün saat 16.00'da Ankara Spor Salonu'nda gerçekleşecek.

Söz konusu toplantıya uzun yıllardır iktidar tarafından etkinliklere çağırılmayan gazetecilerin de davet edilmesi gündem oldu.

AKP'nin davet gönderdiği gazeteciler arasında Çiğdem Toker, Nevşin Mengü, İsmail Saymaz, Özlem Gürses, Çağlar Cilara, Fatih Portakal, Ertuğrul Özkök ve Taha Akyol gibi isimler yer aldı.

Gazetecilerin söz konusu davete katılıp katılmayacağı ise merak edilen başlıklar arasında yer aldı.

İşte gazetecilerin AKP'nin davetine ilişkin yanıtları:

ÖZLEM GÜRSES

AKP'nin toplantısına çağrılan gazetecilerden olan Özlem Gürses, kendisine gelen davetle ilgili kişisel YouTube kanalından açıklamalarda bulundu.

Toplantıya kendisinin de davet edildiğini anımsatan Gürses, uzun yıllar AKP etkinliğine çağırılmamasına rağmen bu toplantıya davet edilen gazetecileri kast ederek, “Bu listede olmak benim için şereftir. Bu isimler son derece nitelikli bir gazeteci kümesi buradaki isimlerin tamamı” diye konuştu. Daveti “önemli bir açılım” olarak yorumlayan Gürses, “Helalleşiyorlar mı onu bilmiyorum” ifadesini kullandı.

Kendisinin toplantının yapılacağı gün Gelibolu Belediyesi’nin düzenlediği ve Yaşar Aydın, Barış Pehlivan, Muharrem Erkek ve Ali Mert Taşcıer’in katılacağı “Türkiye’nin 2. Yüzyılında Cumhuriyet” başlıklı panelde moderatör olarak görev yapacağını belirten Gürses, davet için teşekkür ettiğini ancak aylar öncesinden planlanan bu etkinlik nedeniyle AKP’nin toplantısına katılamayacağını söylediğini dile getirdi.

DENİZ ZEYREK

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, AKP'nin davetine ilişkin değerlendirmesini köşe yazısında paylaştı.

"Ben o toplantıyı bir siyasi partinin ve Cumhurbaşkanı'nın her gün birkaç benzerini yaptığı, gazeteciler için 'rutin' kategorisinde bir program olarak görüyor, büyük anlam yüklemiyordum" diyen Zeyrek, şunları ifade etti: Bu yüzden de bir Ankara gazetecisinin günlük bir gazetecilik faaliyeti olarak Arena'ya gidip toplantıyı izlemeyi planlıyordum. Arayan arkadaşlara da bu yüzden 'Katılacağım' diyordum. Ancak dün akşam saatlerinde çalıştığım gazeteye kurumsal yasağın sürdüğünü, muhabir arkadaşlarımın toplantıyı izleyemeyeceğini öğrendim ve kafam karıştı. Böyle bir durum olursa, uygulamanın 'Takiye'den, bizim de 'konu mankeninden' ne farkımız olacak? O nedenle son kararımı toplantı gününe kadar kurumsal yasağın seyrine göre belirleyeceğim."

İSMAİL SAYMAZ

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, daha önce katılmayı düşündüğünü ifade ettiği AKP'nin davetine katılmama kararı aldığını duyurdu.

Saymaz, Halk TV'de yayınlanan 'Söylemesem olmaz' isimli programda, bütün siyasi partilerin eylem ve etkinliklerini takip etmeye çalıştığını belirterek, "Birden iktidar yanlısı gazetecilerde şöyle bir tutum başladı; işte AK Parti bir açılım yapıyor, bu açılımın sonucu olarak muhalif gazetecilerden bir kısmı davet ediliyor. Sanki gazeteciler onu takip etmeye gelmiyorlar da, sanki aslında gazeteciler de programın bir parçasıymış gibi, AK Parti'nin yatırım tasarruflarından biriymiş gibi anlatmaya başladılar. Bunu AK Parti'nin bir açılımı gibi, muhalif diye tanımlanan bu gazetecilerin programı izlemek üzere gelen insanlardan çok seyirlik bir unsurmuş gibi davet edildiklerini anlatmaya başladıklarını gördüm" dedi.

Saymaz, AKP iktidarı döneminde yüzlerce gazetecinin soruşturmaların hedefinde olduğunu, birçok gazetecinin tutuklandığını belirterek, "AK Parti, kendisi gibi olmayan, kendisine hak vermeyen basın organlarını ve orada çalışan gazetecileri adeta sert bir yaptırımla cezalandırdı. Şimdi onlardan bir kısmını, sözde açılımının bir unsuru gibi sahneyi doldurmak istiyor. Bizim bu sahnede yer almamız mümkün değil. Dolayısıyla cuma günü bu etkinliğe katılmayacağım" diye konuştu.

ÇİĞDEM TOKER

Gazeteci Çiğdem Toker, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Ekim'de konuşma yapacağı “Türkiye Yüzyılı” başlıklı ‘vizyon’ toplantısına ilişkin kendisine gelen davet hakkında açıklamalarda bulundu. Toker, davete katılmayacağını bildirdi.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, "‘Muhalif gazetecilere davet’ meselesi" başlıklı yazısında, AKP'nin daveti hakkında açıklama yaptı.

Davete katılmayacağını ifade eden Toker, "Diğer partilerin faaliyetleri gazeteci olarak nasıl izleniyorsa, bu toplantının da aynı yaklaşımla izlenmesi gerektiğini düşünen meslektaşlar olabilir. Ben iktidar yanlısı olmayan gazetecilerin “davet” edilmesinin anlamlı bir strateji değişikliği falan değil, basbayağı bir pragmatizm olduğunu düşünüyorum. Yukarıda anlattığım bir siyasi iklim içinde bu toplantıya katılmamın iktidar açısından meşruiyet devşirme aracı olarak kullanılacağı kanısındayım. O nedenle katılmayacağım" dedi.

NEVŞİN MENGÜ

Gazeteci Nevşin Mengü ise, YouTube kanalında "Gitmek ya da gitmemek, bütün mesele bu mu?" başlığını verdiği programda davete gidip gitmeyeceğini açıklamasa da gazetecilik faaliyeti kapsamında bu tür davetlerin takip edilmesinden yana olduğunu söyledi.

Erdoğan'a soru sorulamasa da davete katılan bakanlara gündeme dair soru sorulabileceğini belirten Mengü, öte yandan aynı yayında izleyicilerde gelen 'AKP sizin üzerinizden prim yapacak' eleştirilerini de anladığını söyledi.

ÇAĞLAR CİLARA

Gazeteci Çağlar Cilara ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında etkinliğe katılacağını duyurdu.

Cilara paylaşımında, "Cuma günü etkinliğe katılacağım. Yayıncılık da bunu gerektirir. AK Partili üst düzey yöneticilerin neredeyse tamamını bir arada yakalama fırsatı varken niye gitmeyeyim? Sorulacak çok soru var. Hem kendi YouTube kanalımda hem de çıkacağım yayınlarda ne gördüysem anlatacağım" ifadelerine yer verdi.

Cilara bugün yaptığı paylaşımda, "Güne Ankara’da başladık. Takipteyiz" dedi.

SONER YALÇIN

Sözcü yazarı Soner Yalçın, AKP'nindaveti hakkında açıklamalarda bulundu.

Yalçın, açıklamasında, "Dün, Alparslan Türkeş'in (Özal, Demirel, Erbakan, Ecevit, Yılmaz, İnönü, Baykal vs) elini gazeteci kimliğimle sıktım. Bugün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini de gazeteci kimliğimle sıkarım” dedi. Yalçın, “Bugüne kadar kimi gazeteciler çağrılmadı ise bu AKP'nin sorunu!” ifadelerini kullandı.

Yalçın, etkinliğe mazereti dolayısıyla katılamayacağını ise şu ifadelerle açıkladı: “Mazeretim olmasaydı; Ankara'daki bugün AKP etkinliğine ve yine davet aldığım pazar günkü Saadet Partisi kongresine katılırdım…”

FATİH PORTAKAL

Gazeteci Fatih Portakal, kendisine gelen davetle ilgili YouTube kanalından açıklamalarda bulundu.

Davete katılacağını açıklayan Portakal, "Yıllar sonra böyle muhalif isimlerin de aslında çağrılması güzel bir şey. Yani burada önemli olan gazetecilik yapabilmek. Ben oraya gazetecilik kimliğiyle gideceğim ve gözlemleyeceğim. Gözlemlerini de size aktaracağım" dedi.

TUNCAY MOLLAVİOSOĞLU

Cumhuriyet yazarı Tuncay Mollaviosoğlu, davete dair "Abdullah Gül Cumhurbaşkanıydı. Gül’den bir davet geldi. Cumhurbaşkanlığı istişare / yuvarlak masa toplantıları yapılıyordu. Daveti reddettim. Atatürk ve Cumhuriyet ile sorunu olanlarla aynı masada yer almayacağımı söyledim. Meslektaşlara önerimdir. Erdoğan'ın ‘Türkiye Yüzyılı’ programına bazı muhalif gazeteciler davet edildi. O davete katılmamak sizin bir partinin arka bahçesi olduğunuzu göstermez. AKP karşı devrim iktidarıdır. Gitmemek sizin nerede durduğunuzu gösterir" değerlendirmesinde bulundu.

HALK TV

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, AKP'nin davetini toplantısına katılmayacaklarını bildirdi.

Mahiroğlu yazılı açıklamasında, "Halk TV olarak gururla söyleriz ki, 'davet edilmeden' de gazetecilik yapılabildiğinin ispatı, izlenme oranlarımızdır. Sansür Yasası, gazetecilerle müzakere edilmeden tüm itirazlara rağmen oldu bittiye getirilmişken; gazeteciler soruşturmalarla, yüksek tazminat davalarıyla, gözaltılarla-tutuklamalarla susturulmaya çalışılırken, akreditasyon adı altında gazeteciler haber sahalarına sokulmazken Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bu davetini samimi bulmadığımızı belirtmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

CUMHURİYET

Cumhuriyet gazetesi, AKP'nin 'vizyon' toplantısına katılmayacaklarını bildirdi.

Cumhuriyet'ten yapılan açıklamada, "Cumhuriyet, AKP’nin 'Türkiye Yüzyılı' etkinliğine katılmama kararı almıştır" denildi.

Yapılan açıklamada, "Bu kurumsal kararın altında dezenformasyon yasası adı verilen yeni sansür uygulaması ile medyanın susturulmak istenmesi, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın, Harf Devrimi üzerinden Cumhuriyet rejimini hedef alması, daha önce Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu gibi siyasi yönü olmayan etkinliklere bile Cumhuriyet muhabir-yazarlarının kabul edilmemesi gibi gerekçeler var" denildi.