CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den bazı tarım ürünlerinde yapılacak ithalat için gümrük vergisinin sıfırlanması kararına tepki geldi: “AKP’nin tarım politikası, Türk çiftçisini yok etmek üzerine kurulmuş!”

‘AKP’nin tarım politikası çiftçiyi yok etme üzerine’

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilen yeni tarife kontenjanları kapsamında buğday, mısır, arpa ve pirinçte yapılacak ithalat için gümrük vergisinin sıfırlanmasına CHP’den tepki geldi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kararı “Türk çiftçisine vurulmuş bir darbe” olarak değerlendirdi. Güler, “Buradan da anlaşılıyor ki AKP’nin tarım politikası, Türk çiftçisini yok etmek üzerine kurulmuştur” dedi.

AKP hükümetlerinin son 16 yıl içinde çiftçi lehine karar almadığını kaydeden Gürer; tohum, gübre, mazot ve pek çok ürünün ithal edildiğine de dikkat çekerek, tarımda ithalata dayalı bir politika izlenmesi nedeniyle Türk çiftçisinin büyük bir yıkım içine girdiğini belirtti.

‘Seçimi beklediler’
Hükümetin her yıl ürün ekim döneminde ya da hasat döneminde bazı tarım ürünlerinde gümrük vergisini sıfırlandığına işaret eden Gürer, şöyle devam etti: “Geçen yıl buğdayın tam hasat döneminde de gümrük vergisi düşürülmüştü. Haziranda seçim vardı. Bu uygulamayı o nedenle yapmadılar. Seçim bitti, yine ithal kapısını AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan sonuna kadar açan uygulamaya olur verdi. Bu yıl hasat dönemi 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimine denk geldiği için ‘seçim öncesinde böyle bir uygulamaya gidersek oy kaybederiz’ diyenlerin, seçimin hemen ertesinde buğday, arpa, pirinç ve mısır ithalatından gümrük vergisini sıfırlamaları, tarıma ve çiftçiye nasıl baktıklarının da açıkça yansımasıdır.”

‘TMO kimin dostu?’
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2018 yılı için buğday alım fiyatını ton başına 1050 lira olarak açıklamasına rağmen çiftçinin açıklanan bu fiyattan ürün satamadığını kaydeden Gürer, “Çiftçi tüccarın eline bırakıldı. TMO’nun çiftçiye sağladığı bir destek yok. Üretici son 5 yıldır 800 ila 900 lira arasında fiyata buğday satıyor, ama her yıl girdi maliyetleri neredeyse yarı yarıya artıyor. Çiftçi yine tüccarın insafına bırakılıyor. Köylü açıklanan taban fiyattan buğday satamadığı için ürününü depoya koydu ama bu kez de yurtdışından buğday ithalatı için gümrük vergisi sıfırlandı. Gümrük vergisinin sıfırlanacağını bilen tüccar Türk çiftçisini baskı altına alıyor” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Dahilinde İşleme Rejimi kapsamında yurtdışından gümrüksüz bir şekilde ithal edilen buğdayın sanayici tarafından işlenerek ihraç edildiğini belirten Gürer, “Geçen yıl dokuz ayda 65 milyon dolar yurtdışına döviz ödedik. Burada yabancı ülkelerin üreticileri ile sanayiciler belki kazançlı çıkıyor ama Türk çiftçisi büyük zarar ediyor. Bu TMO eliyle yapılıyor. Türk çiftçisinin kara gün dostu olması gereken TMO, yabancı çiftçinin kara gün dostu oluyor” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Gürer ayrıca, “Umarız ve dileriz ki hükümet yerli ürünü ve yerli üretimi destekler. ‘Milli’ ve ‘yerli’ kavramını yalnızca seçimlerde konuşulan bir kavram olmaktan çıkarır” ifadelerini kullandı.

***

Çarşamba günü yürürlüğe girdi

Cumhurbaşkanı kararıyla çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karar kapsamında; buğday için 750 bin ton, arpa ve mısır için 700’er bin ton ve pirinç için 100 bin ton tarife kontenjanı açıldı. Bu çerçevede buğday ve arpa için 31 Mayıs 2019, mısır için 31 Temmuz 2019 ve pirinç için 31 Ağustos 2019’a kadar ithalatta gümrük vergisi alınmayacak.