Suudi Arabistan hükümetinin açıklamasına göre, Hindistan, Türkiye, Vietnam ve Etiyopya'ya seyahat yasağı kaldırıldı. Son dönemde AKP iktidarı Riyad'a karşı tavizler verip ilişkileri tekrar düzeltmeye çalışırken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Prens Selman'ın, 22 Haziran Çarşamba günü Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacağı açıklanmıştı.

AKP'nin verdiği tavizlerin ardından Suudi Arabistan, Türkiye'ye seyahat yasağını kaldırdı

Suudi Arabistan hükümeti, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 4 ülkeye seyahat yasağını kaldırdı.

Suudi Arabistan hükümetinin açıklamasına göre, Hindistan, Türkiye, Vietnam ve Etiyopya'ya seyahat yasağı sonlandırıldı. 24 Mayıs günü aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülkeye koronavirüs vaka sayılarını gerekçe göstererek seyahat yasağı getirmişti.

Öte yandan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, 22 Haziran Çarşamba günü Türkiye'yi ziyaret edecek.

SON SÜREÇTE TAVİZLER VERİLMİŞTİ

Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki gerilim, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından doruğa çıkmıştı.

Cemal Kaşıkçı davası kısa süre önce cinayetle ilgili suçlamaların yöneltildiği Suudi Arabistan'a devredilmiş, geçtiğimiz hafta da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın 22 Haziran Çarşamba günü Türkiye'yi ziyaret edeceği açıklanmıştı. Muhalefet partileri bu gelişmeleri "Türkiye'ye döviz girdisi yaratma" olarak değerlendirmişti.

Öte yandan, Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devrine şerh koyan 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir'in de dün Hakimler Savcılar Kurulu'nun kararıyla Kahramanmaraş'a sürülmesi dikkat çekti.

ERDOĞAN, KAŞIKÇI CİNAYETİYLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı cinayetinin hemen ardından İstanbul'daki Kudüs Platformu'ndaki konuşmasında şunları dile getirmişti:

“Kendi istihbarat şefi bile 'Bu bir felaket, bu adam uyuşturulmuş, böyle bir şey yapılamaz' diyor. Adam açık açık 'Ben kesmesini iyi bilirim' diyor. Niye? Çünkü bir morg mensubu. Bu adam asker, üst düzey. Bunların hepsi kayıtlarda var. Veliaht Prens dedi ki, ‘Cemal Kaşıkçı başkonsolosluktan çıktı’. Ya Cemal Kaşıkçı çocuk mu? Dışarıda nişanlısı var. Onu alıp ayrılmaz mıydı? Bunlar dünyayı enayi zannediyor. Bu millet enayi değil hesabı sormasını bilir. Daha bir çok şeyler çıkacak. Buradan çok şeyler çıkar. Artık insanlık bunlara tahammül edemez. İslam dünyası da birbirini bu şekilde çekiştirerek, zulmederek bir yere varamaz. Ya bir olacağız, iri olacağız, kardeş olacağız. Hakkıyla Müslüman olacağız.”