Ankara Baro Başkanı Sağkan ve Nar Kadın Dayanışması’ndan Yıldırım “İnfaz oranının düşürülmesi istismarın ve cinsel şiddetin daha da artmasına zemin hazırlayacak” dedi

AKP’nin yeni  infaz paketi faillere cesaret verir

Meral DANYILDIZ

AKP’nin sunduğu infaz paketinde uyuşturucu, cinsel suçlar ve kadına yönelik şiddet suçlarında infaz oranının yüzde 75’ten yüzde 67’ye düşürülmesine yönelik tepkiler sürüyor. Konu tartışılırken, Rize’de bir kadının 17 yıl önce boşandığı Ali Rıza Havuz tarafından sokak ortasında öldürülmesi paketin yanlışlığını bir kez daha ortaya koydu.

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, özel affın gerekçesinin samimi bir şekilde ortaya konulması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Adı infaz yasası ve 10 tane kanunda değişiklik içeren bir paket gibi görünse de, belirli cezalarda indirim öngörmesi nedeniyle hukuken özel af niteliğinde. Bu olay çok büyük bir sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. ‘Ne de olsa yakın zamanda infaz indirimi çıkacak’ diye düşünmesi suç oranının artmasına da neden olabilir.” Cezasızlık veya az cezanın suça teşvik edeceğini ve suçluyu cesaretlendireceğini söyleyen Sağkan, kadın ve çocuğa karşı şiddet, istismar ve cinsel saldırı suçlarının kesinlikle pakette yer almaması gerektiğini belirtti. Ankara Baro Başkanı Sağkan“Türkiye’de kadına karşı şiddetin ve cinsel saldırının ne kadar yoğun olduğunu biliyoruz. Daha dün, önceki gün yaşadığımız kadın cinayetleri; cinsel saldırılar, bu yöndeki beyanımızı destekleyecek maalesef somut örnekler” dedi.

DEVLET ELİYLE MEŞRULAŞTIRILIYOR

Nar Kadın Dayanışması’ndan Avukat Damla Yıldırım ise amacın kamu sağlığını korumak olmadığını belirterek “Çocuğa yönelik cinsel istismarın ve toplumda cinsel şiddetin bu kadar arttığı bir dönemde infazda indirim yapmanın, istismarın ve cinsel şiddetin daha da artmasına zemin hazırlayacağını açık” dedi. Yıldırım, görüşlerini şöyle özetledi: “Kadına yönelik şiddet suçlarının infazında indirime gidilmesi zaten haksız tahrik, iyi hal indirimi gibi bahanelerle infazı zaten az olan suçların, bir kez daha devlet eliyle meşrulaştırılması anlamına gelmekte. Bunun suç faillerine cesaret vereceğini hepimiz biliyoruz.”