Türkiye’de eyleme hazırlandığı bilinen aşırı dinci terör örgütü El Şebab’ın faaliyet gösterdiği Somali ile silah satışını öngören anlaşma onaylandı. Örgütün, ‘yeni IŞİD’ olabileceği söyleniyor

AKP’nin yeni ‘öfkeli gençleri’ El Şebab mı?

NURCAN GÖKDEMİR / nurcangokdemir@birgun.net

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘öfkeli gençler’ dediği ve silah dahil her türlü yardımın yapıldığı IŞİD’den sonra Türkiye’de eylemlere hazırlandığı bilinen El Şebab’ın da silah temin etmesine olanak sağlayabilecek bir anlaşma TBMM Milli Savunma ve Dışişleri Komisyonlarında oy çokluğuyla onaylandı.

‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Somali Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması’, Tayyip Erdoğan’ın Somali’ye yaptığı ziyaret sırasında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından imzalanmıştı.

Örgütlerin eline geçiyor

Milli Savunma Komisyonu’ndaki görüşmelerde anlaşmaya itiraz eden CHP ve HDP vekilleri, Somali’de insan haklarına dair ihlallerin yaşandığını ve terör örgütlerinin faaliyetlerini hatırlattı.

Benzer eleştirilerin dile getirildiği Dışişleri Komisyonu’ndaki görüşmelerden sonra kabul edilen tasarıya, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ile Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy muhalefet şerhi ekledi. Anlaşmayla silahların karşılıklı transferi ve başka ülkelere silah satışının hedeflendiği belirtilen şerhte, Birleşmiş Milletler’in gönderdiği silahların daha önce örgütlerin eline geçtiği vurgulandı.

Şerhte şu ifadelere yer verildi; “Uzunca bir süre darbe yönetimi tarafından idare edilen Somali’de şu anda El Şebab gibi insanlık düşmanı terör örgütlerinin palazlanmış olduğu biliniyor. Birleşmiş Milletler’in Somali ve Eritre gözlemcileri farklı tarihlerde yapıkları açıklamalarda Somali hükümetine gönderilen silahların bir kısmının Şebab komutanlarının eline geçtiğini belirtti. Örneğin 6 Şubat 2014’te gözlemcilerin hazırladığı raporda, bazı Somalili devlet yetkililerinin ülkeye yapılan silah sevkiyatlarını sistemli bir şekilde başka gruplara yolladığı yazıldı. Somali’ye Türkiye’den giden yardımlar zaten istikrarsızlık içinde olan ülkede iç savaşı teşvik edecek, var olan çatışmaları uzatacak veya daha şiddetli hale getirecek nitelikte olmamalı.”

***

El Kaide bağlantılı

Hareket el-Şebab el-Mücahidin (Mücahit Gençlik Hareketi) veya El Şebab (Gençlik) adını taşıyan örgüt, Somali’de Federal Geçiş Hükümeti’ni ortadan kaldırmak için silahlı savaş yürütüyor. Ülkenin bir bölümünü yöneten örgüt, zina ile suçladığı kadınları taşlayarak öldürmek ve hırsızların ellerini kesmek gibi şeriat kurallarını uyguluyor. El Kaide ile bağlantılı olan örgüt, IŞİD benzeri eylemler yapıyor.