Rapor Değerlendirme Kurulu’nun önemli yolsuzluk tespitlerini Sayıştay Denetim Raporu’ndan çıkardığı iddia edildi. CHP’li Yavuzyılmaz, “Sayıştay’ın veri tabanı yedeklenmeli. Bu veri tabanı AKP’nin yolsuzluk arşividir” dedi

AKP’nin yolsuzluk arşivi Sayıştay’da

Hüseyin Şimşek

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda görüşülmeyi bekleyen Sayıştay Raporları’nın “eksik” ve “sansüre uğramış” olduğunu ileri süren CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Rapor Değerlendirme Kurulu’nun kanuna aykırı işlemler yaparak yolsuzluk tespitlerini elediğini söyledi.

TBMM KİT Komisyonu Üyesi Yavuzyılmaz, denetçi raporlarını açıklanmadan önce inceleyen Rapor Değerlendirme Kurulu’nun (RDK) önemli yolsuzluk tespitlerini Sayıştay Denetim Raporu’ndan çıkardığını ifade etti. Kendisine kurum içerisinden gelen bilgilere göre bu birimin kamudaki gerçek yolsuzluk bilgilerini gizlediğini dile getiren Yavuzyılmaz, “Sayıştay’ın veri tabanında RDK’nin konuya dahil olmadan önceki ve sonraki veriler yer almalı. Bu veri tabanı mutlaka yedeklenmeli. Bunlar, aynı zamanda AKP’nin yolsuzluk arşividir” dedi.


SAYIŞTAY YANIT VERMEK ZORUNDA

Denetçilerin uzun süre boyunca kurumları inceleyerek çeşitli tespitlerde bulunduğunu ancak bu tespitlerin bir toplantıda “yok olduğunu” ifade eden Yavuzyılmaz, şunları söyledi:

“RDK’nin sadece görüş bildirme yetkisi açıkça belirtildiği halde oylama ile raporda bulguların kalıp kalmayacağına karar vermesi, Sayıştay’ın kendi kanununa bile aykırıdır. Oy verme işlemi verilecek görüşle ilgili sınırlandırılmıştır. RDK, denetçilerin aylarca vakıf olduğu konuyu bir toplantıda, kendisini denetçinin yerine koyarak, görev ve yetkisinde olmayacak şekilde rapordan çıkaramaz. Sayıştay Başkanlığı, bu konu hakkında kamuoyunu tatmin edici yanıtlar vermek zorundadır.”