AKP psikolojik sınırın altında

Umut SERDAROĞLU

Aksoy Araştırma tarafından gerçekleştirilen son seçim anketinin sonuçları yayımlandı. Haziran ayı içerisinde açıklanan diğer anketlerde olduğu gibi burada da Saray ittifakının oylarının erimeye devam ettiği görüldü. Özellikle AKP’nin iki hafta içerisinde kaybettiği oy oranı dikkat çekti. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra AKP ile CHP arasındaki farkın yarım puana indiği görüldü.

3 HAFTADA ERİDİ

Diğer taraftan seçmenlere ‘‘AK Parti iktidarının 2002 yılından bu yana değerlendirecek olursanız bu süre içerisinde sizin ekonomik durumunu ne yönde değişti’’ sorusu da yöneltildi. AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti seçmenlerine yöneltilen soruda Türkiye genelince çok fakirleştim diyenlerin sayısının yüzde 33,5 ve fakirleştim diyenlerin sayısının 32,5 olduğu görüldü. Yoksullaşan kişi sayısı toplamda yüzde 66 oldu.

akp-psikolojik-sinirin-altinda-1031617-1.

AKP GÜNDEMİNDEN KOPUK

Anket sonuçlarını BirGün’e değerlendiren Aksoy Araştırma’nın kurucusu Ertan Aksoy, yurttaştaki yoksullaşma halinin artık aylık olarak değiştiğini ve bunun seçim anketlerine yansımaya başladığını dile getirdi. Aksoy, özellikle orta gelirliler içerisinde de yoksullaşma arttığı için seçmen AKP’den parça parça kopuyor” dedi.

Ertan Aksoy, Aksoy Araştırma’nın KurucusuErtan Aksoy, Aksoy Araştırma’nın Kurucusu

Daha önce AKP’den kopan seçmenlere de değinen Aksoy, “Daha önemlisi mevcut göçmenin kopuşu değil. Yaşanan enflasyon artışıyla beraber önceden AKP’den kopan seçmenin geriye dönme ihtimali kalmıyor. Bu çok daha önemli” ifadelerini kullandı. AKP’nin yüzde 30’luk psikolojik sınırın altına indiğini altını çizen Aksoy, “AKP seçmeni içerisinde artık büyük oranda çekirdek seçmen kaldı. Dikkat ederseniz yoksullaşma nedeni dışında başka radikal bir kopuş yaşanmadı. Bunun sebebi artık AKP’ye oy verecek sadece çekirdek seçmen kaldı. Bundan sonra çok radikal bir kopuş beklemek gerçekçi değil. Yargıda, ekonomide, ülkenin gidişatında en ufak olumlu bir şey yok. Gençlerde karamsarlıktan öte bir umutsuzluk söz konusu. Bunlara rağmen radikal bir gerileme artık olmuyorsa bundan sonra da ufak ufak aşınmalar olur” şeklinde konuştu. Gerçekleştirdikleri diğer anketlere de değinen Aksoy, “Toplumda yerel yönetimlerin icraatlarındaki beğenide de farklılaşmalar olduğunu görüyoruz. Muhalefetteki belediyeler projeleri, AKP’li belediyelere göre büyük bir farkla daha fazla beğeni alıyor. Burada AKP’li seçmenin moralsiz olmasının etkileri de unutulmaması lazım. Diğer taraftan AKP’nin attığı adımlar ve ürettiği söylemler toplumun gündeminden kopuk ve taleplerin aksi yönünde olduğunu görüyoruz. Bunun birkaç kez değil, uzun bir süredir böyle olduğu yönünde cevaplar alıyoruz. Cevaplarda muhalefetin ise toplumun isteklerine göre ilerlediği görülüyor. Bu böyle devam ettiği sürece seçimlerde de aynı sonuçları göreceğiz” dedi.