CHP İzmir Milletvekili Altıok, “Kendi kültürel iktidarını kuramayanlar sanatı tehlike olarak görüyor. Devlet, sanatın üzerinden elini çekmeli” diye konuştu

AKP, sanata yönelik baskıya son vermeli

KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen, Ankara’da sanatçılar, siyasiler ve sanat emekçileriyle bir araya gelerek bir dayanışma yemeği düzenledi. CHP Milletvekilleri Zeynep Altıok, İlhan Cihaner ve Selin Sayek Böke de katılanlar arasındaydı. CHP’li Altıok, sanatçıların üzerindeki baskıyla ilgili yaptığı açıklamada, sanatın muhalif olmasının evrensel olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet karşıtı, baskıcı bir rejim dayatması için zemin hazırladığına dikkat çeken Altıok, “OHAL baskısından güç alarak darbe ile savaş adı altında büyük bir kültür kıyımı yaşanıyor. Kendi kültürel iktidarını yaratamamaktan şikâyet edenler Atatürk Türkiye’sinin politikalarında gelişme ve çağdaşlaşma yolunda önemle gözettiği ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri sanata verdiği önemle durmadan gelişen kültür sanat dünyası hedefe koydu. Kendi kültürel iktidarını kuramayanlar sanatı tehlike olarak görüyor” dedi.

170 sanatçı hedefe kondu
“Barış için imza atan ve açıklamalarda bulunan 170 sanatçı ve aydın başta Cumhurbaşkanı tarafından hedefe konuldu” diyen Altıok, sözlerini şöyle sürdürdü: “Açıkça görülüyor ki son 15 yıldır ötekileştiren, baskılayan, tek tipleştiren, korkutmaya çalışan, gerici dinci anlayışını toplumun her kesimine empoze etmeye çalışan anlayış, sanatı ve sanatçıyı da hedef alıyor. Sanatçılar tehdit ediliyor, oyunları yasaklanıyor ve susturuluyor. Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği ‘Güneşin Sofrasında-Nâzım ile Brecht’ adlı oyunun gösterimi, Olağanüstü Hal gerekçesiyle yasaklandı. Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın ‘Adalet Sizsiniz’ oyununu, Barış Atay’ın ‘Sadece Diktatör’ adlı oyununu neredeyse bütün Türkiye’de yasakladı. Sanatçılara yönelik baskılar ve saldırılar arttı. Devlet, sanatın üzerinden elini çekmeli.” CHP’li Altıok, sözlerini şöyle sonlandırdı: “İhraç edilen sanatçılar ve sanat emekçileri görevlerine ivedi şekilde iade edilmeli. Sanatçıların terörist ilan edildiği, barış çağrısı yapmanın suç sayıldığı günlerdeyiz.”