TOKİ, 40 kentteki 443 kamu arazisini daha satışa çıkardı. Satılacak arazilerin 35’i Kanal İstanbul güzergâhında yer alıyor. Tatil bölgelerindeki araziler ile tarım alanları ve nitelikli koruma alanları da satılacak. Ayrıca TOKİ son bir yılda yayınladığı sadece 4 satış ilanıyla toplam bin 846 araziyi satışa çıkardı.

AKP, seçim bütçesi hazırlıyor: TOKİ'den 40 kentte parsel parsel satış!
Fotoğraf: AA

İsmail ARI

Seçim sürecine gidilirken ve muhalefet “devletin kasası boşaldı” eleştirilerinde bulunurken iktidar da kamu arazilerinin satışına hız verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 40 kentte 443 araziyi daha satışa çıkardığını açıkladı. Arazilerin 26-27 Ocak tarihlerinde açık artırma usulü ile satılacağı belirtildi. Araziler KDV’de muaf, yüzde 40 peşinat ve 24 ay vadeyle satılacak.

Tatil yörelerindeki çok sayıda arazinin de satışa çıkarıldığı bildirildi. Bodrum, Fethiye, Marmaris ve Milas’ta toplam 18 arsa satılacak. Satılacak arazilerin bir kısmının imar planlarına “Nitelikli doğal koruma alanı ve tarım alanı” olarak işlendiği görüldü. Aydın’ın Didim ilçesinde 4, Kuşadası ilçesinde iki 2 arazi satılacak.

İSTANBUL’DA 93 ARSA SATILACAK

İstanbul’un Arnavutköy, Bağcılar, Başakşehir, Eyüpsültan, Pendik, Sancaktepe, Sultangazi, Şile ve Tuzla ilçelerinde ise toplam 93 arsa satılacak. Arnavutköy’de satışa çıkarılan 37 arsanın 35’i ise Kanal İstanbul güzergÂhında yer alan Haraççı Mahallesi’nde yer alıyor.

Ayrıca, Samsun’da 43, Mardin’de 5, Kütahya’da 7, Van’da 2, Yalova’da 1, Uşak 5, Tekidarğ’da 3, Şırnak’ta 2, Sakarya’da 7, Osmaniye’de 1, Nevşehir’de 27, Muş’ta 19, Ankara’da 24, Antalya’da 7, Adana’da 15, Afyon’da 9, Aksaray’da 6, Amasya’da 8, Aydın’da 7, Balıkesir’de 9, Düzce’de 1, Kırklareli’de 2, Kırıkkale’de 1, Çorum’da 4, Edirne’de 5, Erzurum’da 2, Eskişehir’de 3, Elazığ’da 3, Antep’te 2, İzmir’de 16, Kayseri’de 15, Kırşehir’de 4, Konya’da 34, Bitlis’te 2, Bursa’da 1, Karaman’da 5, Kastamonu’da 5 ve Mersin’de 19 arazi satılacak.

SON BİR YILDA 1.846 ARAZİ SATILDI

TOKİ’nin sadece son 1 yılda yayınladığı 4 büyük satış ilanıyla bin 846 kamu arazisi satışa çıkarıldı. Devlet mülkiyetindeki yeşil alanlar, tarım arazileri ve hatta arkeolojik alanlar ile turizm bölgelerinde çok sayı arazi satıldı. Muhalefet bir yandan “Devletin kasası boşaldı, para kalmadı” eleştirilerinde bulunurken satılan kamu arazileriyle milyarlar liralık gelir sağlandı.

ZEYTİNLİKLER, ARKEOLOJİK ALANLAR

Aralık 2022: TOKİ, zeytinlikler, piknik alanları, sulama alanı ile arkeolojik sit alanlarının da içerisinde yer aldığı 51 kentteki 510 arsayı satışa çıkardı. Bu satıştan en az 5,6 milyar TL gelir elde edileceği belirtildi. Ayrıca Balıkesir’de zeytinlikler, İzmir’de doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alanlar ile makilik alanlar da satışa çıkarılan araziler arasında. İzmir Buca’da Çamlık Piknik Alanı, İzmir Karabağalar’da imar planlarına ağaçlandırılacak alan olarak işlenen araziler ile Amasya Merzifon’da sulama alanı da satılacak. Eskişehir’de de arkeolojik sit alanı içerisinde kalan 7 arazinin de satışa çıkarılması dikkatleri çekti.

KANAL İSTANBUL GÜZERGÂHINDAKİ ARAZİLER

Eylül 2022: TOKİ, İstanbul, Ankara ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 26 ildeki 365 arsayı açık artırmayla satışa çıkardı. Arsaların imar durumunun konut, ticaret, sanayi, turizm tesis alanı, özel okul alanı, akaryakıt istasyonu, günübirlik tesis, oto galericiler sitesi, park ve dinlenme, nitelikli koruma ile arkeolojik sit alanı şeklinde olduğu açıklanmıştı.

Eylül 2022: 499 kamu arsası yüzde 25 peşinat ve 24 ay taksitle satışa çıkarıldı. Satılan 499 arazinin toplam büyüklüğü yaklaşık 5 milyon metrekareyi buluyor. Bu da yaklaşık 700 futbol sahasına denk geliyor. Ayrıca bu arazi satışlarından en az 2 milyar 700 milyon TL gelir elde edilmesi planlanıyordu.

Mart 2022: TOKİ, 28 kentte 472 arsayı açık artırmayla satışa çıkardı. Yüz milyonlarca TL tutarın satış bedeli belirlenen araziler içinde en çok İzmir'in Çeşme, Karaburun ve Seferihisar ilçelerindeki yerler dikkat çekti. Arazilerin 97’i ise İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde ve Kanal İstanbul güzergahında yer alıyordu.