AKP seçmeni de inancını kaybetti

BirGün ANKARA

Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin sonuçlarını bire bir doğru tahmin eden Themis Araştırma Şirketi’nce gerçekleştirilen, “Siyasi Profil Araştırması”nın sonucu açıklandı. Yurttaşların Türkiye’de uygulanan politikalara bakış açılarını ve siyasi parti tercihlerini belirlemek amacıyla yapılan araştırmada temel sorunlar da ortaya konuldu. Çalışma AKP’li seçmenin bile iktidara inanmadığın ortaya koydu. Themis’in araştırması kapsamında yurttaşlara, “Millet İttifakı’nın muhalif söylemlerini etkili ve yeterli buluyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Araştırma kapsamında görüşülen yurttaşların yüzde 69’u, Millet İttifakı’nın muhalif söylemlerini yeterli ve etkili bulmadığını kaydetti. Yurttaşın en çok şikayet ettiği, “Adalet, sağlık, pandemi, yolsuzluk, dış politika ve Suriye politikası” konularında yapılan sorgulamada ise yüzde 70 ile 80 arasında bir memnuniyetsizlik oranı tespit edildi.


AKP’LİLER İNANMIYOR

Araştırmanın en çarpıcı bölümü ise hayat pahalılığı ve geçim konusundaki memnuniyetsizliği ortaya koyan sonuç oldu. Araştırmaya göre, hayat pahalılığı ve geçim konularında şikayetini belirtenlerin oranı yüzde 98,4 olarak gerçekleşti. Araştırma, AKP seçmeninin yüzde 70’inin partisinin sorunlarını çözebileceğine inanmadığını da gözler önüne serdi.

Araştırmada yurttaşlara, “Ailenizin ekonomik durumu son 12 ay içinde daha mı iyiye gitti yoksa daha mı kötüye gitti?” sorusu da soruldu. İyiye gittiğini belirtenlerin oranı ise yalnızca yüzde 2,7’de kaldı. “Ailenizin icralık borcu olan kimse var mı?” sorusuna verilen yanıtlara göre ise ailelerin yüzde 18’inin SGK ve vergi borcundan dolayı devlet takibinde olduğunu, yüzde 15’inin ise kredilerden ya da kredi takiplerinden dolayı banka takibinde olduğu belirlendi. Araştırmada, ortalama bir ailenin dört kişiden oluştuğu ifade edilerek, “27 milyon insanımız icra ya da takip baskısı altında yaşamlarını sürdürmektedir” denildi.

AKP PUAN KAYBETTİ

Araştırma kapsamında yurttaşlara yöneltilen sorulardan biri de “Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?” oldu. AKP’de 10 puanlık, MHP’de ise 4 puanlık bir kayıp gözlemlendi. Araştırmaya göre CHP ise oyunu 0,5 puan, İYİ Parti ise 1,5 puan artırdı. Araştırma sonuçlarına göre, oylar şöyle dağıldı:

AKP: Yüzde 32,9
CHP: Yüzde 23,1
HDP: Yüzde 12,2
İYİ Parti: Yüzde 11,6
MHP: Yüzde 6,8
DEVA: Yüzde 3,1
BirGün/Ankara