Güvenlik soruşturmasını yeniden yasalaştırmak isteyen AKP, Genel Kurul’da yapılan oylamada reddedilen teklifi Başkanlık Divanı kararıyla yeniden oylamaya sunma kararı aldı. Meclis İçtüzüğü gereği 1 yıl boyunca bir daha gündeme getirilemeyecek teklifin yeniden oylanması kararına muhalefet sert tepki gösterdi. Konu AYM’ye taşınacak.

AKP, Şentop’u devreye sokarak Meclis iradesini yok saydı!

BirGün ANKARA

AKP, dün muhalefet milletvekillerinin oylarıyla reddedilen teklifi, Anayasa ve Meclis İçtüzüğü’nü yok sayarak bugün yeniden oylatma kararı aldı.

TBMM Genel Kurulu’nda dün güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasını yasalaştırmayı öngören kanun teklifi görüşüldü. Teklifin maddeleri üzerine yapılan oylamada, çoğunluğu sağlayan muhalefet milletvekilleri, ret oyunun fazla çıkmasıyla yıllar sonra ilk kez iktidarın bir teklifini engellemiş oldu. Anayasa ve Meclis İçtüzüğü gereği reddedilen ve bir yıl boyunca TBMM’ye sunulamayacak kanun teklifi, AKP ve MHP’nin girişimleri sonucu yeniden gündeme geldi.

Oylamanın dijital ortamda yapılmamasına itiraz eden iktidar partisi, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un devreye girmesini istedi. Şentop, bugün TBMM Başkanlık Divanı’nı toplayarak konuyu görüşmeye aldı. Meclis Başkanlık Divanı Toplantısı’ndan, oylamanın yeniden yapılması yönünde karar çıktı.

Muhalefet, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak.

MUHALEFETTEN TEPKİ

Meclis tarihinde ilk kez yaşandığı kaydedilen bu duruma, muhalefet tepki gösterdi.HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konu hakkında Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Özel, “Meclis Başkanı’nı Cumhur İttifakı’nın arzuhalcisi haline dönmüş durumdadır. Meclis’i hiçe sayan bir anlayış, şimdi de Meclis’in işleyişine doğrudan darbe yapmak, kural tanımamak, kuralları değiştirmek, kazanılmış maçı federasyonu toplayıp oynanmamış saymak, yediği golü yenmemiş saymak için sahadaki hakemi değiştirmek gibi akıl almaz işlere karışmış durumda” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da, “İçtüzük maddeleri yoruma açık değildir. Beğenmediğiniz parlamento kararlarını, milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmak, bunun yol ve yöntemlerini aramak demokrasiyle bağdaşmayan bir durumdur. Oylamada tartışmaya açık bir durum bulunmamaktadır” açıklaması yaptı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, "Oylama sonucu sabittir, nettir ve tabii ki resmidir. Kanun teklifi reddedildiği için bunun dışında hiçbir tartışma olamaz” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanlık Divanı Toplantısı’ndan çıkan karar ardından muhalefet temsilcileri, yaşanan bu durumun Anayasa ihlali olduğunu söyledi ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurma kararı aldı.