AKP Sözcüsü Çelik, barolara yönelik düzenleme ile ilgili konuştu. Çelik, "Modellerini tartışmaya devam ediyoruz, şekillendiği zaman açıklanacak" dedi

AKP Sözcüsü Çelik: Barolarla ilgili değişiklik gündemimizde, modelleri tartışıyoruz

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK gündemine ilişkin yaptığı açıklamada, ABD'deki ırkçılık karşıtı gösterilerle ilgili, "Dile getirilen eşitlik talebini Amerikan demokrasisinin, toplumunun geleceği açısından sağlıklı buluyoruz." ifadelerini kullandı.

Çelik, barolarla ilgili düzenleme ile ilgili de, "Barolarla ilgili değişiklik gündemimizde. Modelleri tartışıyoruz. Henüz sonuçlandırmadık bu tartışmayı. Aşağıdaki demokratik çoğulculuğun yukarıya çıktıkça daraldığını, yönetimlerde bir ideolojik kamp haline geldiğini uzun zamandır görüyoruz." şeklinde konuştu.

Çelik konuşmasının satır başları şu şekilde:

ABD’DEKİ IRÇILIK KARŞITI PROTESTOLAR

Dünyanın gündemi ABD’deki ‘nefes alamıyorum’ protestolarında. Biz uzun zamandır siyahilere dönük olarak oradan yükselen ırkçı şiddeti takip ediyoruz. Dile getirilen eşitlik talebini Amerikan demokrasisinin, toplumunun geleceği açısından sağlıklı buluyoruz.

Dünyanın gündemi ABD’de ‘nefes alamıyorum’ protestolarına odaklanmış durumda. Burada bizim görüşümüzü eksik yansıtan birtakım değerlendirmeler görüyoruz.

Biz uzun süredir orada İslamofobik ve ırkçı şiddet konusunda kaygılarımızı aktarıp bilgi veriyoruz. ABD’de bunun yükselişiyle ilgili takiplerimiz var.

Son zamanlarda ırkçı polis şiddetinin, siyahi olduğu için orantısız güç kullanılması gibi bir tablo söz konusuydu. George Floyd nefes alamıyorum dediği halde orantısız güç uygulanmıştır. Bu zihniyet ile mücadele edilmesi gerekiyor.

Dolayısıyla bu tepkileri gelecek açısından sağlıklı buluyoruz. Batı dünyası, batı ittifakı tehdidi dışarıdan bekliyordu. Çin ve Rusya gibi ülkelerin altı çiziliyordu. Ama tehdit içeriden ırkçılar tarafından yükseltiliyor.

Irkçı yükselişle yüzleşme konusunda geri durulduğu gibi tam tersine siyasi olarak istismar etmek arkasına yabancı ve İslam düşmanlığını alarak büyümesine yol açtı.

Her protesto ve toplumsal olayda olduğu gibi bu meşru protestoları çalmak isteyen şiddet grupları ortaya çıkar. Bu yağmacı gruplar ABD’de de ortaya çıkmıştır. Meşru protestoları şiddete, yağmaya dönüştürmeye çalıştıran, kamu düzenini yıkıcı etkiyle karşı karşıya bırakmaya çalışan gruplara da karşı olduğumuzu belirtmek isteriz.

Özgürlük, adelet, eşitlik taleplerini son derece meşru buluyoruz, kamu düzenini bozacak şekilde şiddet uygulayanlar, meşru protesto hakkını, şiddet hakkına dönüştürenlere tamamen karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

BAROLARIN YAPISINDA YAPILMASI PLANLANAN DEĞİŞİKLİK

Barolarla ilgili değişiklik gündemimizde. Modelleri tartışıyoruz. Henüz sonuçlandırmadık bu tartışmayı. Aşağıdaki demokratik çoğulculuğun yukarıya çıktıkça daraldığını, yönetimlerde bir ideolojik kamp haline geldiğini uzun zamandır görüyoruz.

Burada yapılan bozucu bir şey değil tam tersine meslek örgütlerinin tabanlarındaki demokratik gücün, çeşitliliğinin yönetimlere nasıl yansıyacağı modelleri arkadaşlarımız tartışıyorlar.

Burada muhalefet sivil toplumu ele geçirmekten bahsediyor tam tersine aşağıda geniş bir irade sözkonusu iken bunun yukarıda tek tipleşmesi gerekirken zaman zaman bazılarının yönetimlerinin siyasi kamp gibi davranmaları karşısındaki rahatsızlıklar bu konuda düzenlemeyi gündeme getirmiştir.

Meslek örgütlerinin hukuk ve demokrasi konusundaki hassasiyet veren içerikler tartışılacaktır. Şekillendiği zaman açıklarım ben size.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

18-65 yaş konusunda özel bir değerlendirme yapmadık. Bütün tedbirler peyderpey açılırken bizim hassasiyetimiz onların sağlıklarının korunmasıdır.

İlk etkileri görelim, ilgili mekanizmalar bunu gündeme alacaklar. Düğünlerle ilgili gündemimiz olmadı. 187 civarında ilçe kongremizi tamamlamıştık.

Covid-19 sürecinde ara verdik. Ağustos’ta başlamak gibi bir değerlendirmemiz var. Covid-19 tedbirlerine uygun bir model oluşturacağız. Şu anda bir kamp takvimimiz yok.

'TÜRKİYE'NİN DARBE GÜNDEM YOKTUR'

Ben burada kurumsal görüşleri ifade ediyorum. Ya bunları manüpile ediyorlar. Ben hatta ‘mutfakta biri mi var’ demiştim. Bizim ‘Türkiye’de darbe gündemi yoktur’ derken, Türk demokrasisi işlemektedir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi güçlü bir şekilde işlemektedir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin büyük bir salgında nasıl sınav verdiği görülmüştür.

Türkiye’de kurumlar işliyor, hukuk devleti işliyor, demokrasi işliyor. Yaptıkları şey hem meşru hükümete hem de TSK’ya iftira atmaktır. Niye sadece bu darbeci sözler belli bir partiden geliyor.

Türkiye’nin darbe gündemi yoktur ama CHP’de birilerinin darbecilik gündemi var. Biz de cevap verince ‘Biz darbeyi zabıta ile mi yapacağız’ diyorlar. Ben de size ‘darbe yapacaksınız’ demiyorum.

Sürekli olarak bu ifadeleri kullanıyorsunuz diyorum. Tartışmayı biz açmadık, sizin arkadaşlarınız sistematik olarak bunları söyleyince cevap verdik. Eski statükonun nimetlerinden bir türlü arınamadınız.