AKP Sözcüsü Çelik: Türkiye NATO'ya taahhütlerini en iyi şekilde yerine getiren ülkedir

AKP Sözcüsü Ömer Çelik MKYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

Çelik'in açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Gündemde önemli bir konu var. Hepimizin vicdanında karşılık bulan. Diyarbakır'daki annelerin çocuklarına kavuşmak için başlattıkları mücadele. Bu sıkıntıyı tüm dünya görüyor. Bunu ne kadar siyasi olarak anlatsanız, analizlerle ortaya koysanız da annelerin isyanının yerini tutamaz. Türkiye'deki her gelişmeye geniş geniş yer verenlerin, bu annelere sessiz kalması dikkat çekicidir. Türkiye çok uzun zamandır terörle mücadele etmektedir. Devlet bununla mücadele ediyor. Burada yapılması gereken bu vicdani hassasiyetin yanında olmaktır.

Annelerin ortaya koyduğu yaklaşım dünya üzerinde teröre karşı yükselen en güçlü sestir. Buradaki annelerden bir tanesi "Kendi çocukları için en iyi hayatları isteyenlerin, bizim çocuklarımıza dağı uygun görmeleri."

'YARGI REFORMU AB İLE İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRECEK'

"Bu dönemin bir reform dönemi olacağını sayın cumhurbakanımız söylemişti. Bu dönem askerlik kanunuyla başladı. Yargı reformu AB ile ilişkilerimizin güçlenmesi için pek çok maddeyi kapsamaktadır. Grup Başkanımız açıkladı. Yargı Reformu büyük ihtimalle Ekim ayında Meclis gündemine gelecek.

İdlible ilgili kararlar soçide alındı fakat rejimd efalarca ihlal etti. 600 bin kişinin züerinde insan yerinden edildi. Yeniden kontrol altına alınması için Türkiye gerek Rusya'yla gerek diğer ülkelerle çalışmayı sürdürüyor. Cumhurbaşkanımız yıllar evvel Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge kurulmasını söylemişti. Ancak gerçekleşmedi. Bır kısım ülkeler göçle ilgili çözüm yolları üretirken bazıları onları ölüme terk ettiler. Mülteciler için çözüm güvenli bölge oluşturulmasıdır."

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ

"Türkiye - ABD ilişkileri gündemden düşmüyor. Suriye'nin kuzeiyle ilgili gelişmeler hakkında anlaşamadığımız pek çok konu var buna rağmen bütüm bu meseleler kapsamlı bir müzakere süreciyle halledilmeye çalışılıyor. Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi Türkiye güvenli bölgeyle ilgili önüne bir tablo gelmezse iki hafta içinde adım atacaktır. Türkiye bunu müttefiklkeriyle beraber yapmak istiyor ama bu mümkün olmadığı durumlarda Türkiye adım atma kapasitesine sahiptir.

ABD başkanıyla AB liderleri arasındaki NATO'ya katkı arasındaki tartışmalar var. Türkiye'nin NATO üyeliğini tartışmaya açmak uluslararası barış konusunda tutarlı bir yaklaşıma sahip olmamaktır. Bir takım kişilerin Türkiye'nin aldığı özgür karar karşısında, NATO üyeliğini sorgulaması basiretsizliğini görüyoruz. Türkiye NATO içinde taahhütlerini en iyi şekilde yerine getiren ülkedir. Ama NATO'nun imkanlarından bu paralelde yararlanması söz konusu olmamaktadır.

Patriot konusunda olumlu yaklaşılması halinde Türkiye ihtiyacını müttefiklerinden karşılamak istemektedir. Suudi Arabistan'a yapılan saldırı yeni bir krizi tetikledi. Bu saldırıyı doğru bulmuyoruz ve kınıyoruz."