Şeriat hükümleri içerdiği gerekçesiyle tepki çeken İKÖ Kadın İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü bir yıl sonra Dışişleri Komisyonu gündemine alındı. CHP’nin itirazları üzerine kabulüne ilişkin teklifin görüşülmesi ertelendi

AKP teklifte ısrarcı: Şeriatın ön yoklaması

Burcu Cansu

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 15 Ocak 2019’da onaylanmak üzere TBMM’ye gönderilen ve kadın örgütleri ile muhalefet partilerinin tepkisini çeken İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Kadın İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü’ne ilişkin sözleşme sürpriz bir şekilde TBMM Dışişleri Komisyonu gündemine geldi. Muhalefetin engelleme çabaları üzerine sözleşmenin görüşmeleri şimdilik ertelendi.

Türkiye’nin 4 Şubat 2013’te Kahire’de imzalanan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Kadın İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü’nün onaylanması altı yıl sonra TBMM gündemine taşındı. Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen istek üzerine dönemin TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın imzasını taşıyan teklif ilgili komisyonlara sevk edildi.

TBMM’ye sunulan sözleşmede yer alan şu hükümler büyük tartışma yarattı: “İslami değerlerin rehberliğinde, ortak İslami davranış çerçevesinde, İslam medeniyetinin kadınlara saygı göstermeye ve onları onurlandırmaya yönelik olarak insanlığa verdiği armağanlarla güçlendirilerek, “Müslüman âleminde, hızla değişen, gelişen ve modernleşen bir dünyada kadınların, erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi, eğitimi, öğretimi ve durumlarının iyileştirilmesinin rolünün önemini teyit ederek.”

Bir yıldan bu yana TBMM'de bekleyen teklif, dün Volkan Bozkır başkanlığında toplanan komisyonun gündemine alındı. Bozkır, gündemin sonunda olan sözleşmeye sıra geldiğinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü belirterek, teklifin ertelendiğini duyurdu.

CHP DEVREDE

Edinilen bilgiye göre, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP Grup Başkanvekilleri’ni telefonla arayarak sözleşmenin görüşülmemesini istedi. Özel’in, teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu, ısrarcı olunması durumunda engellemek için her türlü yöntemin kullanılacağını söylediği öğrenildi. Ertelemede bu görüşmelerin etkili olduğu, ancak tekrar getirilebileceği bildirildi.

ANAYASA’YA AYKIRI

Özgür Özel, sözleşme ile ilgili olarak BirGün’e şu değerlendirmeyi yaptı: “Anayasa’nın başlangıç ilkelerine, başta laiklik ilkesi olmak üzere Cumhuriyetin temel niteliklerine, kanun önünde eşitlik ilkesine aykırıdır.

Ayrıca Türkiye’nin imzacı olduğu BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiyesi Sözleşmesi’ne ve İstanbul Sözleşmesi'ne de de aykırıdır. Çünkü, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayanan bu uluslararası sözleşmeler ile kadını ‘erkeklerin saygı duyulan eşi’ olarak ve dini değerler çerçevesinde tarif eden İKÖ Kadının İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü’nün bağdaşması mümkün değildir.

Bunun TBMM gündemine taşınması, ülkemizdeki kadınların kazanılmış haklarına yönelik bir darbe vurmak anlamına gelmektedir. Bu tüzüğün gündeme getirilmesi, dini kuralları esas alan hükümlerin gündelik hayatta egemen kılınmasına dair bir ön yoklamadır.”