YÖNEYLEM’in araştırmasına göre AKP’nin oy oranı yüzde 26’ya geriledi. Seçmenlerin yüzde 60’ı ise Erdoğan’ın kaybedeceği görüşünde. On kişiden 9’u ekonomiden dert yandı. “TÜGVA iddiaları araştırılmalı” diyenler yüzde 84’ü buldu. Yüzde 72 ise “Merkez Bankası bağımlı” diyor.

AKP tepe taklak

POLİTİKA SERVİSİ

AKP ve MHP tabanı hızla erirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek her geçen gün azalıyor. Saray yönetimi anket firmalarını hedef alıp kendi araştırmalarını paylaşsa da neredeyse her kamuoyu yoklaması iktidara kötü haberler veriyor.

YÖNEYLEM, Türkiye Siyaset Paneli Ekim 2021 araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Araştırmada AKP’nin yüzde 26’ya, MHP’nin ise yüzde 5’e gerilediği görüldü.

Halkın yüzde 60’ından fazlası Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan karşısında muhalefetin adayının kazanacağını düşünüyor. Öte yandan iktidarın kendi gündemini yaratamadığı da görülüyor. Saray’ın tüm çabalarının aksine yurttaşların ekim ayı gündemi de ekonomik kriz ve geçim sıkıntısı oldu. Ayrıca ankete katılanların yüzde 72’si Merkez Bankası’nın bağımsız olmadığını, yüzde 84 gibi bir çoğunluğu da TÜGVA’daki usulsüzlüklerin araştırılması gerektiğini düşünüyor.

Araştırmada öne çıkanlar şöyle:

" ► Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna yüzde 26,7’si AKP’yi, yüzde 25,4 CHP’yi, yüzde 10,3’ İYİ Parti’yi, yüzde 8,8’ HDP’yi ve yüzde 5,1’ MHP’yi destekleyeceğini belirtti. Kararsızlar, önceki aya göre yaklaşık 2 puanlık azalışla yüzde 9,9; oy kullanmama eğilimde olanlar yüzde 8 olarak ölçüldü. Kararsızlar ve oy kullanmayacağını ifade edenler dağıtıldığında AKP yüzde 31,8; CHP yüzde 30,3; İYİ Parti yüzde 13,1; HDP yüzde 10,6; MHP yüzde 6,4 oranına ulaşıyor.

► Katılımcılara “Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri olsa seçimleri Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusuna, seçmenlerin yüzde 60,2’si muhalefetin adayının kazanacağını düşünüyor. Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 39,8. Seçmenlerin yüzde 63’ü “Türkiye kötü yönetiliyor” derken iyi yönetildiğini düşünenler sadece yüzde 23.

► Merkez Bankası’nın bağımsız olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 20 iken, seçmenlerin yüzde 71’i kararların siyasi baskı altında alındığını ve bağımsız olmadığını dile getiriyor. Yüzde 62,5’lik bir kesim de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Merkez Bankası’nı ziyaret etmesini doğru bulduğunu ifade ediyor.

► Ankette dikkat çeken bir başka ayrıntı ise Kılıçdaroğlu’nun bürokratlara yaptığı “kanunsuz emirleri yerine getirmeyin” çağrısına seçmenlerin tepkisi. Halkın yüzde 55’lik bir kesim Kılıçdaroğlu’nun uyarısını yerinde bulduğunu, yüzde 35’lik bir kesim ise söz konusu uyarıyı yanlış bulduğunu ifade ediyor.

► Seçmenlere “Siz iktidarın değişmesinin yaşamınızı olumsuz etkileyeceğine dair bir endişeye sahip misiniz?” şeklinde bir soru da yöneltildi. Yüzde 64’lük bir kesim böyle bir endişesinin olmadığını dile getirirken yüzde 30’luk bir kesim endişelendiğini dile getirdi.

► Erken Seçim Gerekli mi? sorusuna verilen yanıtlar da halkın sandığa işaret ettiğini gösterdi. Buna göre seçmenlerin yüzde 54,8’i erken seçim isterken, erken seçime karşı olanların oranı yüzde 38,9 olarak ölçüldü.

► Seçmenlere TÜGVA’nın devlette kadrolaştığı iddiasıyla ilgili görüşleri de soruldu. Yüzde 84’lük bir kesim söz konusu iddiaların soruşturulması ve sorumluların yargılanması gerektiğini, yüzde 10,5’lik bir kesim ise bu iddiaların TÜGVA’yı zayıflatmaya yönelik iftiralar olduğunu dile getirdi.

► Türkiye’nin en acil çözüm bekleyen sorunu sorusuna seçmenlerin aylardır açık arayla verdiği ekonomik kriz yanıtı yine değişmedi. İşsizlik, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, ücretlerin yetersizliği ve benzeri şekillerde dile getirilen sorunlar, genel olarak ekonomi başlığı altında topladığında her 100 seçmenden 90’ı ekonomiden dem vurdu. Üstelik seçmenlerin yüzde 55’i, ekonominin mevcut durumunun sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı gösterdi. Mart 2021’de aynı soru sorulduğunda seçmenlerin yüzde 46’sı ekonomik sıkıntıların sorumlusu olarak Erdoğan’ı gördüğünü ifade etmişti. Aynı soruya yüzde 26’lık bir kesim ise ‘dış güçler’ yanıtını verdi.

akp-tepe-taklak-942654-1.