10 bin yeni bekçi alımını değerlendiren insan hakları savunucuları ve muhalefet AKP’nin bu şekilde toplumu denetim altında tutmak istediğini ve suçun asıl nedenlerine odaklanılması gerektiğini ifade etti

AKP toplumu denetim altında tutmak istiyor

Dilara Şimşek

Son dönemlerde karıştıkları vukuatlarla gündeme gelen ve iktidar adına “ahlak polisliğine soyunacakları”, “kişilerin yaşam tarzına müdahale edececekleri” için muhalefet tarafından eleştirilen mahalle bekçileri ordusu hızla büyüyor. Resmi Gazete’de 10 bin yeni mahalle bekçisi alınacağı duyuruldu.

Daha önce tekel bayilerine yönelik baskılarıyla oldukça gündeme gelen bekçilerin geceleri sık sık toplu bir şekilde sokaklarda gezerek yurttaşları tedirgin ediyor. 10 bin yeni bekçiyi CHP Milletvekili Zeynel Emre ve İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile konuştuk.

Ekonomik kriz ortamında iktidarın kendi tabanına yeni iş alanı açmak istediğini söyleyen Türkdoğan “Bu iş çok yönlü. Birincisi kendi tabanından gençleri işe alıp onlara istihdam sağlamak bir nevi kadrolaştırmak. İkincisi de içişleri bakanlığı bünyesinde kendi anlayışı doğrultusunda insan sayısını artırarak bu konuda güvenlik politikalarını sürdürmek. İktidar sürekli toplumu denetim altında tutmak istiyor. Buna da daha çok polis ve daha çok bekçi ile bu işi yapabilir. Yeteri kadar polisi, istihbaratçısı ve yeteri kadar muhbiri olduğunu tahmin ediyoruz. Geriye sokaklarda dolaşacak bekçi eksiliği kalıyordu onu da yeni bekçi istihdamı yaratarak tamamlamaya çalışıyor.

Suç sayısı artıyor
“Türkiye’de bu kadar polis, özel güvenlik yani devletin silah taşıma ruhsatı verdiği bu kadar insan olmasına rağmen cezaevlerinde bu kadar insan niye var?”diye soran Türkdoğan şöyle devam etti: “İktidar eğer ciddi bir güvenlik şemsiyesi kurmak istiyorsa suç işleme oranının mantıklı olarak azalması gerekiyor. Ama tam tersi oluyor. Bir yandan güvenlikçi politikalar artarken bir yandan da suç işleyen insan sayısında artış var.”

Bekçilerin sosyal açıdan da büyük sorunlara sebep olduğunu hatırlatan Türkdoğan “Hırsızlığın önlenmesini herkes ister ama yarın öbür gün insanların yaşam biçimlerine karışmaya başlayacaklar. İktidar bunu nasıl kontrol edecek? Asıl problemli yanı burası. Üniversiteli öğrenci arkadaşıyla ev tutup rahat hareket edemeyecek, bekar kadınlar rahat yaşayamayacak. Her sokağa koyduğunuz bekçi her insanın hakkını hukukunu nasıl gözetecek. Bu yetkinlikte değil bekçiler. Bekçiler, iktidarın istediği formatta insanları korur diğerlerini ihbar ederler” ifadeleri kullandı.

Nedene odaklanmalı
CHP’li Emre ise “Suçun oluştuğu nedenleri ortadan kaldırmadan sadece polisiye tedbirler ile toplumsal huzuru sağlamak çok güç. Sokakların bu şekilde güvene alınacağı düşünmek yanıltır. Sokaklardaki suç işleme nedenlerini ortadan kaldırmadan bu tip figürlerin bir sonuca evrilmesi çok güç. Bu önlemlerin bir işe yarayacağını düşünmüyorum” diye konuştu.