Türkiye’de 2013-2018 yılları arasında 3 bin 292 yeni cami inşa edilirken aynı dönemde açılan halk kütüphanesi sayısı 50’de kaldı. AKP iktidarlarında 200’e yakın kütüphanenin kapısına kilit vuruldu.

AKP Türkiye’sinin özeti: Beş yılda 3 bin cami 50 kütüphane açıldı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

İktidarın sanat ve kültür alanlarına bakışı, halk kütüphanelerine ilişkin istatistiklerle bir kez daha gözler önüne serildi. AKP döneminde Türkiye genelindeki 188 kütüphanenin kapısına kilit vurulurken, 2003 yılında bin 350 olan halk kütüphanesi sayısı 2018 yılının sonunda bin 171’e geriledi.

Kütüphaneye giden kişi sayısının son 17 yılda yüzde 14 azaldığı Türkiye’de, 121 ilçede hiç kütüphane bulunmadığı bildirildi. AKP iktidarının 11’inci yılında bin 121 olan halk kütüphanesi sayısına 2018 yılı sonuna kadar yalnızca 56 yeni kütüphane eklendi. Aynı dönemde açılan cami sayısı ise 3 bin 292 oldu.

YALNIZCA 50 KÜTÜPHANE AÇILDI

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne, yüzlerce kütüphane ya belediyelere devredildi ya da kapatıldı. Türkiye genelindeki 181 kütüphane, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine “Geçici kapalı” olarak kaydedildi. 2003-2013 yılları arasında 229 kütüphaneyi kapatan iktidar, 2013-2018 yılları arasında sadece 50 yeni halk kütüphanesi açtı. Açılan kütüphanelerin büyük bölümü ise uzman personel eksikliği nedeniyle hizmet veremez duruma geldi.

CAMİ SAYISI KATLANARAK ARTTI

Dev bütçesi ile aralarında yatırımcı bankaların da bulunduğu 29 kurumu geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan cami istatistikleri ise bu alana yapılan yatırımın büyüklüğünü gösterdi. Diyanet’in verilerine göre, 2007 yılında 79 bin olan cami sayısı, 2018 yılında 88 bin 681’e fırladı. Yalnızca 50 halk kütüphanesinin açıldığı 2013-2018 yılları arasında yapılan cami sayısına karşın aynı dönemde 3 bin 292 cami inşaatı tamamlandı.

TÜRKİYE KÜTÜPHANE FAKİRİ BİR ÜLKE

Türkiye’deki kütüphane sayısının OECD ülkelerinin kütüphane sayısına göre çok düşük olduğunu söyleyen Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri, Türkiye’nin kütüphane fakiri bir ülke olduğunu belirtti. Kütüphanesi bulunmayan yüzlerce ilçe olduğuna dikkat çeken İleri, “Türkiye’de 10 milyona yakın insan kütüphane hizmeti alamıyor” dedi. İleri, yerel yönetimlerin son dönemde kütüphane açmaya başladığını, ancak açılan kütüphanelerin uzman personel çalıştırmadığını ifade ederek, “Tam anlamda bir kütüphane hizmeti verilmiyor” diye konuştu. Bergama Belediyesi’ne bağlı Bergama Araştırmaları Kütüphanesi Sorumlusu da olan İleri, Bursa Nilüfer Belediyesi’nin, İstanbul Kadıköy Belediyesi’nin ve Beylikdüzü’nde açılan kütüphanelerin örnek kütüphaneler olduğunun altını çizdi.

MASRAF KALEMİ OLARAK GÖRÜYORLAR

Kültür alanının, Türkiye’de son 16 yıldır en ihmal edilen alanların başında geldiğini anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi de “Kültürü maalesef masraf kalemi olarak görüyorlar. Bunun önemli göstergelerinden biri de kütüphane sayıları ve nitelikleri” dedi. Türkiye’nin 121 ilçesinde kütüphane olmadığının altını çizen İlgezdi, “Daha vahimi, okullarımızın yüzde 55’inde kütüphane bulunmuyor. Mevcut kütüphanelerin çoğu da nitelikli kütüphane değil. Öğrencilerimiz kitaba ulaşamıyor” diye konuştu. İlgezdi, ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının kitaba ulaşımının önünün açılması gerektiğini ancak zaten az olan kütüphane sayısının daha da azaltıldığını belirterek, “Kültür, eğitimin vazgeçilmez bir bileşeni olarak toplumları geliştiren önemli bir değerdir. Bunun için kültüre gereken önemi ve özeni göstermeyenler toplumun eğitiminin önündeki en büyük engeldir” ifadelerini kullandı.